Företag Kategori Omdöme Min. investering Risknivå ROI Besök Webbplats
Clickbank  logo Affiliate 92 av 100 0 kr Låg N/A
Webbplats
Clickbank omdöme - bluff eller pålitligt
Clickbank omdöme - bluff eller pålitligt
0 av 100
Totalbetyg
0 av 100
Användarvänlighet
0 av 100
Utbildning
0 av 100
Support

Clickbank.com är ett affilite-nätverk med fokus på digitala produkter. Här kan du som webbplatsägare/bloggare (Affiliate) marknadsföra produkter från företag (kallas för ”Vendors”) och få provision.

De flesta produkterna är engelskspråkiga. Gemensamt för många produkter är att de löser ett specifikt problem genom utbildning. Stora produktnischer är Hälsa och Ekonomi, men du kan även hitta små obskyra nischer som du inte ens visste existerade. Bara att surfa runt på Clickbanks marknadsplats och kolla in olika produkter kan vara inspirerande.

Utmanande att hitta produkter som passar på en svensk marknad

Det som kan vara utmanande för dig som svensk affiliate är att hitta passande produkter för en svenskspråkigt sammanhang. En del nischer känns dessutom väldigt USA – specifika. Såsom ”Prepping” och märkliga ”Get-rich-fast”-utbildningar.

Det är också sannolikt att engelskspråkiga utbildningar kommer att sälja sämre till svenska kunder. Även om svenskar i allmänhet har en god kunskap i engelska, föredrar de flesta produkter/utbildningar på språket man behärskar bäst.

Varierande kvalitet

Det är väldigt varierande kvalitet på produkterna. Faktum är ett en stor del av produkterna på Clickbank inte säljer alls. Det vill säga är rena skräpet ur kommersiell synvinkel. (Eller, alternativt, har aldrig haft någon marknadsföringsbudget eller marknadsföringskompetens bakom sig. ) Följdfrågan blir då förstås – hur hittar man produkter som är värda att marknadsföra på sin hemsida eller blogg?

Gravity är en viktig faktor

När du letar efter produkter att marknadsföra på Clickbank ska du hålla koll på termen ”Gravity”. Gravity är ett värde som visar hur många affiliates som fått provision på produkten de senaste tolv veckorna.

Ett lågt Gravity-värde är sämre. Ett högt bättre. En tumregel är att aldrig marknadsföra produkter som har ett Gravity-värde under 5. Vi brukar aldrig marknadsföra produkter under ett värde på 10. Men det beror också på nischen, vad det är för en slags produkt, hur mycket den kostar, nivån på provisionen – osv.

När du söker på Clickbank:s marknadsplats kan du välja minivärde på Gravity i själva sökfunktionen. Det vill säga att du bara vill se produkter som har en minsta Gravity-värde på exempelvis 5 eller 10.

Riktigt hög provision

Klassisk affiliate-marknadsföring brukar ha provisionsnivåer på runt 5-10% av ordervärdet. Ibland mer. Ibland mindre. På Clickbank är det inte ovanligt att du får 50% av ordervärdet. Eller ännu mer. Det är en stor fördel med Clickbank ur ett Publisher-perspektiv. Att du får behålla så stor del av kakan själv.

Du kan skapa egna digitala produkter

En annan möjlighet att tjäna pengar på Clickbank är att bli ”Vendor”. Det vill säga genom att skapa egna digitala produkter – som andra får marknadsföra i sina kanaler. Detta är förstås en betydligt mer tidskrävande affärsmodell, men om du lyckas kan uppsidan bli gigantisk.

Få betalt via bankinsättning

En fråga som många svenskar ställer sig är hur man får betalt av Clickbank. När vi började var det extremt omständligt. Då sköttes nämligen all betalning via checkar. Papperscheckar som skickades från Clickbank’s kontor i USA hem till vår adress i Sverige.

Dessa checkar fick man sedan lösa in på banken. Vid tillfället hade vi Swedbank, som tog 700 kr (!) för att lösa in checken och sätta in pengarna på vårt bankkonto. Dessutom tog det ca 4 veckor innan checkens täckning hade godkänts.

Och trots att Clickbank är ett av världens ledande företag inom affiliate-marknadsföring med miljardomsättning varje år, är de okända i Sverige. Vilket innebar att banken alltid var väldigt misstänksam inför dessa ”konstiga” checkar från USA.

Idag är det annorlunda. Idag kan du bara skriva in dina bankuppgifter på ditt Clickbank-konto och så sätts pengarna in direkt. Avgiften är ett par kronor. Snabbt och smidigt.

Att komma igång med Clickbank är väldigt enkelt. Du registrerar ett konto. En process som tar ett par minuter. (Det som kan ta en stund är att föra in dina bankuppgifter.) Men så fort du registrerat ditt konto kan du direkt börja marknadsföra vilken produkt som helst i utbudet.

Du behöver med andra ord inte ansöka om tillåtelse: du behöver inte ansöka överhuvudtaget.

Det är också väldigt enkelt att skapa affiliate-länkar. Du klickar bara på ”Promote”, sedan väljer du ett namn som du kan identifiera länken med,
och därefter får du en HTML-kod som du kan börja använda.

0 av 100
Användarvänlighet

Clickbank har sitt eget ”Universitet”, med det logiska namnet Clickbank University. Här kan du få massvis med råd, tips och steg-för-steg-utbildningar i hur du kan bli framgångsrik med detta affiliate-koncept. De flesta utbildningarna gäller för affiliates. Men det finns även en del för Vendors. Dvs hur du skapar dina egna digitala produkter.

0 av 100
Utbildning

Med tanke på Clickbank’s storlek har de en helt ok support. Du kan inte förvänta dig någon ”personlig” support här. Allt som gäller din egen infrastruktur (din blogg, webbplats etc) får du klara på egen hand. Men alla frågor som har med Clickbank’s marknadsplats – och ditt konto där – kan du få svar på.

Å ena sidan finns det en stor FAQ du kan läsa på i. Du kan även skicka din fråga via ”Submit a request”. Detta funkar enligt ett vanligt ”ticket-system”.

Vi har använt det ett par gånger och det har funkat utmärkt.

 
0 av 100
Support
Företag Kategori Omdöme Min. investering Risknivå ROI Besök Webbplats
Clickbank  logo Affiliate 92 av 100 0 kr Låg N/A
Webbplats