4 Framgångsfaktorer för att tjäna pengar med Twitter (…och misstagen du ska undvika)

Av Marcus L.
marcus@cashoo.se

För att tjäna (seriösa) pengar på Twitter behöver du bli en savvy Twitter-användare. Men också skaffa många följare och hitta ett smart sätt att ta betalt.

Här listar jag 4 välbeprövade framgångsfaktorer – och 3 misstag du ska undvika till varje pris.

1. Bli en ninja på Twitter

Ingen med halvtaskig koll på Twitter komma tjäna pengar på Twitter. Det är en ordspråk lika gammalt som…ja, typ Twitter.

Om du är nybörjare ska du lägga minst 90% av tiden på att vässa dina Twitter-kunskaper.

Försök twittra flera gånger om dagen och använd Twitters egna tutorials och guider för att lära dig hantverket. Du kan även hitta bra material på Youtube och Google.

Vad är grejen med hashtags?

Om du fortfarande undrar ”vad grejen med hashtags är” och vad som är ”skillnaden mellan en tweet och en retweet” så har du en bit kvar på vägen mot ninja-status. Men utbildning och övning ger färdighet.

Här är två videos som kan hjälpa dig på vägen:

Twitter Tutorial for Dummies 2017, an Easy Step-by-Step Guide

What is a Hashtag?

2. Hitta Affiliate-företag som passar din målgrupp

Att få affiliate-provision är ett av de enklaste och mest populära sätten att tjäna pengar med Twitter.

Så här funkar det:

  • Du postar en tweet med innehåll om produkten/tjänsten + affiliatelänk.
  • Om någon av dina följare klickar på länken och konverterar (det vill säga köper tjänsten eller produkten) så får du en provision på köpsumman.
  • Vanligtvis är provisionen någonstans mellan 5-20% på konverteringen.

Tips:

  • Lägg tid på att hitta företag och produkter som passar dina följare.
  • Var sparsam med att publicera affiliatelänkar. Överanvändning ser Twitter som spam och då riskerar du att få ditt konto avstängt.

Här kan du läsa mer om hur det funkar att tjäna pengar med affiliate-marknadsföring och vilka svenska affiliate-nätverk vi rekommenderar.

3. Casha in med sponsrade tweets, företagsspons eller gå med i ett nätverk

Sponsrade tweets innebär att du får en fast summa pengar för din tweet. Idag finns det gott om företag som är villiga att betala för att nå sin målgrupp på Twitter.

Du kan även kontakta företag på egen hand. Och komma överens om en ersättning per tweet. En sådan affärsmodell förutsätter att du är duktig på att ego-marknadsföring.

Ett råd är att förbereda dig noggrant. Ta fram relevant statistik: om din målgrupp, om hur många som engagerar sig i ditt innehåll osv.

Ju fler ”statistiska argument” som visar att din Twitter är relevant för företaget, desto större är sannolikheten att de vill samarbeta med dig.

Ett annat sätt är att gå med i ett annons-nätverk. Ett exempel på ett sådant nätverk är IZEA, som du hittar på sponsoredtweets.com. Men du kan även Google på
exempelvis ”Sponsrade tweets nätverk” eller ”Sponsored tweets network”.

Tänk på detta om du går med i ett nätverk:

  • Följ alltid nätverkets riktlinjer och företagets anvisningar till punkt och pricka. Annars är risken att du får problem med betalningen.
  • Lägg tid på att hitta företag och kampanjer som är relevanta för dina följare.
  • Välj hellre ett fåtal bra betalda tweets, än många dåligt betalda. Med sistnämnda affärsmodellen riskerar du att dränka ditt konto med en massa skräp och annonser.

4. Samarbeta med företag som Influencer

Influence marketing har varit ett av det hetaste samtalsämnena inom digital marknadsföring de senaste åren.

I Sverige finns det goda tecken på att denna marknadsföringsform är här för att stanna – och ta över.

Som Influencer kan du skapa en mer långsiktig ersättningsmodell från företag och samarbetspartners.

En förutsättning för att du ska lyckas är att du har ett Twitterkonto som verkligen engagerar en specifik målgrupp (helst inom en tydlig nisch.)

Du kan läsa mer om Influence Marketing här.

3 saker du INTE ska göra

1. Spamma ditt konto med reklam
Intresset för ditt Twitterkonto kommer att dö om du fyller det med reklam. Gör inte det. För även om du tjänar pengar på såna tweets, sluta inte publicera roligt, intressant och engagerande innehåll.

En förutsättning för att du ska kunna tjäna pengar är ju att dina följare vill engagera sig. Och de kommer knappast att tycka det är kul att scolla igenom ett långt reklamflöde.

Dessutom kan för mycket reklam få ditt konto avstängt. Twitter ser överanvändning av reklam som Spam. Ha därför som riktlinje att aldrig publicera mer än 1 inlägg av 10 i reklamsyfte.

2. Köpa följare (på fel sätt)
Du har säkert noterat att det finns gott om webbplatser som erbjuder Twitter-följare mot betalning. Låter det lockande? Att för ett par dollar få sådär 1000 följare på en gång?

Det du ska veta är att majoriteten av dessa följare är skräp. Fejkade konton eller konton med obefintlig aktivitet.

Såna följare kommer inte hjälpa dig att tjäna pengar. Tvärtom kan det få ditt konto klassat som ”Spam” av Twitter, vilket kan leda till att du blir avstängd.

Om du är villig att betala för fler följare ska du istället använda Twitters egna annonsnätverk.

Då kan du skapa egna sponsrade Tweets med syfte att marknadsföra ditt twitter-konto och få fler följare.

3. Bryta mot Twitters riktlinjer
Vill du ha kvar ditt Twitter-konto är det alltid en dålig idé att exempelvis hetsa mot folkgrupp, hota och hata, och rent allmänt bete sig som en douche-bag.

Twitter stänger varje dag ner tusentals konton som bryter mot deras riktlinjer.

Se även: