3 tips för att lösa dina Kreditkortsskulder

Av Marcus L.
marcus@cashoo.se

Det finns många fördelar med kreditkort. Såsom extra bonusar, försäkringar och rabatter. Men det kan också snabbt gå snett om du inte betalar dina kreditkortsskulder i tid. I det här inlägget får du tips på vad du kan göra för att lösa dina kreditkortsskulder och få ordning på ekonomin igen.

1. Lös kreditkortsskulder med ett bra privatlån

De flesta kreditkort erbjuder flera månaders betalningsfri kredit. Oftast runt 60 dagar.

Men om du inte kan betala skulden så kommer du att få en relativt hög effektiva räntan på din kredit.

Att jag skriver ”relativt” här handlar om att krediten är hög om du jämför med att ta ett privatlån och lösa ut skulden.

Ett hyggligt privatlån brukar ge en ränta på mellan 5-15%. Den effektiva räntan på en kreditkortsskuld vanligen ligger på det dubbla, mellan 15-30%.

Har du möjlighet att ta ett privatlån kan det ge en betydligt bättre räntebild, samtidigt som du löser ut hela skulden på en och samma gång.

Du kan läsa mer om hur du hittar det bästa privatlånet på den här sidan.

2. Aktivera betalningsfri månad

Om du inte kände till det sen tidigare kan det vara bra att veta att många kreditkort erbjuder så kallade betalningsfria månader. Vi har tidigare skrivit om betalningsfria månader på kreditkort i det här inlägget, där vi liknande den här förmånen vid ett slags ”pausknapp” för ekonomin.

Till skillnad från andra tjänster som ger låntagaren mer utrymme att bestämma återbetalningstakten (såsom delbetalningar med ”lägsta månadsbelopp”) tillkommer ingen extra ränta vid betalningsfri månad. Tänk därför på det ungefär som en pausknapp. Som varar i trettio dagar. Flera kreditföretag använder betalningsfria månader i sin marknadsföring. Med rätta. Möjligheten att få andrum i ekonomin helt utan ränta är ju en riktigt service för låntagaren. Och inte något som kreditföretaget ”tjänar på”. (Mer än att de möjligen får in fler kunder. Och behåller fler glada kunder.)

Att pausa betalningarna kan vara ett sätt att få det extrautrymme du behöver i din ekonomi för att lösa dina kreditkortsskulder och komma på grön kvist igen.

Notera att det finns regler runt hur många betalningsfria månader du kan aktivera per år. Men också när du kan aktivera dem.

Denna förmån gäller inte heller alla kreditkort. Men om du har tillgång kan du enkelt aktivera den genom att logga in på ”Mina Sidor”.

3. Få hjälp av Kommunens skuldrådgivning

Om du inte kan lösa dina kreditkortsskulder på egen hand kan du söka hjälp. Det kan vara bra att veta att din kommun är skyldig, enligt lag, att hjälpa dig.

Vad du än gör så stoppa inte huvudet i sanden. Strutsbeteende kommer inte lösa dina skulder. Här gäller det att agera, oavsett hur hopplös situationen än verkar.

Budget- och skuldrådgivaren kan hjälpa dig att få en överblick över din ekonomi och ge praktiska råd hur du ska hantera och prioritera dina skulder. Rådgivningen är kostnadsfri. Budget- och skuldrådgivaren hjälper också till med ansökan om skuldsanering och ger stöd under pågående skuldsanering. Hjälp ges även för eventuella omprövningar och överklagningar av beslut om skuldsanering.

Källa: Konsumentverket.se | Länk

Om ni exempelvis skulle komma fram till att den rådande situationen inte uppfyller skuldsaneringslagens krav kan du få hjälp med att räkna fram hanterbara betalningsförslag och budgetar. Du kan även få hjälp att förhandla fram nya och bättre betalningsvillkor hos kreditföretaget.

Se även: