Så funkar det här med betalningsfri månad – egentligen.

Av Marcus L.
marcus@cashoo.se

I det här inlägget tittar vi närmare på vad det här med betalningsfri månad innebär. Du kan ju till exempel få betalningsfria månader på ditt kreditkort. Men också på privatlån eller snabblån.

Innebörden i betalningsfri månad är vad det låter som. En månad då du inte behöver betala något åt kreditföretaget.

Om du exempelvis betalar av 3000 kr i månaden på ditt snabblån, så betyder det att du kan pausa denna återbetalning en månad. Och sedan återuppta avbetalningarna nästa månad igen.

Detta utan att kreditföretaget lägger på någon extra ränta eller avgifter.

Varför betalningsfri månad?

Poängen med en betalningsfri månad är att erbjuda den som tagit lån ett tillfälligt andrum med betalningarna – om behovet uppstår.

Det är alltså den som tagit lånet som kan aktivera en betalningsfri månad.

Månaderna efter sommarsemestern (augusti eller september), samt efter jul (januari) är tillfällen då många svenskar har hål i plånboken. Och då kan en betalningsfri månad vara extra välkommen.

Tills ekonomin kommit ikapp.

Men den kan ju även användas när ekonomin svajjar av andra, mer oförutsedda skäl.

Som när något dyrt i hushållet går sönder. Diskmaskinen, bilen, mobilen eller något annat som kräver en snabb betalning, och därmed ett lite extra stort hål i plånboken.

Ingen extra ränta tillkommer

Till skillnad från andra tjänster som ger låntagaren mer utrymme att bestämma återbetalningstakten (såsom delbetalningar med ”lägsta månadsbelopp”) tillkommer ingen extra ränta vid betalningsfri månad.

Tänk därför på det ungefär som en pausknapp. Som varar i trettio dagar.

Flera kreditföretag använder betalningsfria månader i sin marknadsföring. Med rätta.

Möjligheten att få andrum i ekonomin helt utan ränta är ju en riktigt service för låntagaren. Och inte något som kreditföretaget ”tjänar på”. (Mer än att de möjligen får in fler kunder. Och behåller fler glada kunder.)

Vanliga villkor och krav för att få använda denna förmån

Som med de flesta förmåner på finansmarknaden kan du inte använda denna betalningsfrihet utan att först uppfylla vissa krav.

Så glöm tanken på att ta ett lån (eller teckna avtal på ett kreditkort) och ta en betalningsfri månad direkt. Så funkar det inte.

Innan du kan ta ut en betalningsfri månad måste du visa att du kan sköta dina krediter utan några anmärkningar. Men det finns också en gräns för hur många fria månader du kan ta ut under en viss tidsperiod.

Hur många kan också variera mellan olika kreditföretag och låneformer.

Det här är några av de vanligaste kraven:

1. Du har varit kreditkund under ett par månader.

Som nämnt, du kan inte ta ut en betalningsfri månad direkt. Först måste du visa att du kan sköta dina betalningar.

Vanligtvis behöver du minst bevisa din pålitlighet i tre månader, innan du kan ta ut en betalningsfri månad. Men reglerna kan vara olika för olika kreditföretag och låneformer.

2. Du har skött dina återbetalningar till punkt och pricka.

Betalningsförseningar, ärenden hos Inkasso och liknande krångel kommer påverka dina chanser negativt att ta ut en betalningsfri månad.

Du kan med andra ord inte strunta i att betala, bli skickade till inkasso, och sedan försöka ta ut en betalningsfri månad på samma skuld.

Så funkar det inte. Betalningsfria månader är bara en förmån för kunder som sköter sina återbetalningar till punkt och pricka.

3. Du kan bara ta ut en eller två betalningsfria månader under ett år.

Givetvis finns det även en begränsning i hur många betalningsfria månader du kan ta ut under ett år. En del har en månad, andra två. Vi har hittills aldrig sett tre, men det kanske kommer.

4. Du kan inte ta ut flera betalningsfria månader på rad.

En är nyckelordet i sammanhanget. För du kan inte ta ut två eller fria betalningsfria månader på rad. Även om företaget erbjuder två sådana månader om året.

Så här fungerar det exempelvis hos Re:membercard.

”Med re:members kreditkort har du möjlighet att utnyttja betalningsfri månad två gånger per år. En betalningsfri månad innebär att du inte behöver betala din faktura utan skjuter istället upp betalningen till månaden därpå. Du kan få två betalningsfria månader per kalenderår med minst tre månaders mellanrum.”

Källa: Remember.se | Länk

Villkoren för att du ska kunna använda en betalningsfri månad är att du har skött betalningarna minst tre månader i rad. På så vis kan du max ta ut två betalningsfria månader under en åttamånadersperiod.

Exempel:
Om du betalar kreditkortsräkningen som vanligt i januari, februari och mars, kan du ta ut en betalningsfri månad i april. Därefter behöver du betala kreditkortet i maj, juni och juli. Och kan därefter ta ut ytterligare en betalningsfri månad i augusti.

Se även: