Tjäna pengar till klassen – här får ni koll på de 9 bästa och mest lönsamma metoderna för 2020

Av Martina B.
martina@cashoo.se

Är ni en skolklass och vill tjäna pengar till er resa eller något annat kul projekt? Här tipsar vi om de 9 bästa metoderna för få in pengar snabbt och enkelt – och ha kul på samma gång.

…men först några snabba tips på hur ni väljer rätt produkter

Tänk på att alltid välja ett koncept som passar klassens förutsättningar.

Att sälja så enkla produkter som möjligt brukar vara ett vinnande koncept. Det vill säga produkter som inte kräver några långa förklaringar eller avancerade säljargument.

Såsom kaffe. Eller kakor och toapapper. Det är produkter som förbrukas i hög takt och som det ständigt finns en efterfrågan på.

Ha också säsongens påverkan i åtanke.

Att sälja grillkol till jul är förstås en mindre bra idé, men kan vara en riktigt kioskvältare under sommarmånaderna. Och tvärtom med saffran, vilket är en krydda som står högt i kurs till jul.

1. Fikakassan.se

Länk till Fikakassan.se

Det här är sannolikt ett av de enklaste och mest lukrativa sätten att tjäna pengar till klassen. Med Fikakassan säljer ni Sveriges mest älskade dryck (kaffe) och får 65 kr per paket.

En av styrkorna med det här konceptet är att Sverige är ett av världens mest kaffedrickande länder om vi tittar på antalet koppar per capita. Endast i Finland dricker man mer.

De nordiska länderna toppar listan över kaffekonsumtion i världen. I Finland dricker man i snitt 3,5 koppar om dagen, Sverige kommer tvåa med sina 3,2 koppar. I Norge och Danmark dricker man 3,1 koppar kaffe per person och dag.

Källa: SVT | Länk

Med Fikakassan kan klassen eller laget sälja väldigt lättsålt kaffe och samtidigt göra en bra förtjänst till sin klass- eller lagkassa.

fikakassan logotype ny

Fördelar:

 • Väldigt enkelt koncept att tjäna pengar till klassen med.
 • ”Alla” dricker kaffe. En extremt vanlig och gångbar produkt som finns i de flesta hushåll.
 • Bra provision på 43% (65 kr per kaffepaket, säljs för 150 kr)
 • Hög kvalitet på kaffet: Ekologiskt, KRAV, Fairtrade eller UTZ.
 • Bäst i test på flertalet jämförelsesajter.

Nackdelar:

 • En del har redan sitt favoritkaffe och kan vara motvilliga att prova något nytt

”Fikakassans mål är att hjälpa idrottslag och skolklasser att stärka sin lag- eller klasskassa genom att deltagarna säljer högkvalitativa produkter som uppskattas i varje hushåll. Gott som gör gott helt enkelt.”

Källa: Fikakassan.se | Länk

2. Finsmakarna.se

Finsmakarna klasskassa

Gå till Finsmakarna

Finsmakarna har ett koncept som känns modernt och fräscht, samtidigt som det tilltalar en tillräckligt bred målgrupp för att laget eller klassen ska kunna tjäna bra med pengar och enkelt få volym i sin försäljning.

En kritiskt punkt i att tjäna pengar till klassen är just att hitta ett koncept som är enkelt att sälja utan alltför mycket arbetsinsats – något som ”säljer sig självt”. Och i detta avseende har Finsmakarna hittar en bra balans mellan produkter som ligger i tiden och enkelhet att sälja.

En av de stora fördelarna med det här konceptet är miljöaspekten. Produkterna från Finsmakarna är Rättvisemärkta – KRAV, Ekologiskt, Fairtrade och UTZ är några av de certifieringar man arbetar med. Konceptet lägger stor vikt vid att man som kund kan lita på att varans process från ursprung till färdig produkt, är ansvarsfullt och uthålligt genomförd.

Själva sortimentet är en blandning av choklad, te och kaffe – produkter som är vanliga och uppskattade i de flesta hushåll.

Fördelar:

 • Tjäna pengar till klassen, klassresan, skolresan eller klasskassan och gör samtidigt gott för miljön.
 • Lättsålda varor som finns i varje hushåll.
 • Hög vinst på 55-100kr per såld vara.
 • Hög kvalitet, premiumprodukter som många uppskattar
 • Ekologiskt, KRAV, Fairtrade eller UTZ.

Nackdelar:

 • En del hushålls har sina orubbliga favoriter när det gäller kaffe, te och choklad.

Något för alla
Här hittar du något som alla uppskattar. Olivolja direkt från bönderna i Spanska Malaga, gourmetkaffe, te, honung eller varför inte lyxig belgisk choklad
Källa: finsmakarna.se | Länk

3. Sockgrossisten

Gå till Sockgrossisten

Ja, det hörs på namnet vad Sockgrossisten erbjuder klassen för produkt att tjäna pengar på – strumpor naturligtvis. Men inte bara. I utbudet finns även andra underkläder för både stora som små, såsom toppar, boxershorts, trosor av olika modeller mm.

En av de stora fördelarna med att välja denna samarbetspartner för att tjäna pengar till klassen är det proffsiga säljmaterialet.

Produktkatalogen är späckad med moderna och snygga underkläder. Här finns något för alla.

Ett annat plus är att Sockgrossisten lämnar ett års garanti på alla sina varor samt att klassen inte behöver betala någon extra frakt för leveranserna.

På minussidan är den relativt blygsamma provisionen. Den är inte dålig om vi tittar på den absoluta summan per sålt paket. Men 28% i vinstmarginal är faktiskt inte så högt i sammanhanget.

Fördelar:

 • Produkter som varje människa behöver
 • Modern design vad gäller produktkatalogen och brett utbud
 • Enkel affärsmodell att förstå och sätta igång med. Låga trösklar.

Nackdelar:

 • Möjligen lite FÖR stort utbud på så vis att en del kunder kan få svårt att välja i den omfattande produktkatalogen.
 • Relativt låg provision i jämförelse med andra alternativ. Klassen får 42 kr per paket som kostar 150 kr. Det ger en
  vinstmarginal på ca 28%

”Tjäna pengar till klassen, cupen, skolresan, laget eller idrottsföreningen. Ett steg närmare ert mål. Sälj våra omtyckta strumpor & underkläder! Vi hjälper till från start till mål. Det ska vara enkelt och tryggt att sälja och jobba med Sockgrossisten. Vår support finns till för er hela vägen.”

Källa: Sockgrossisten.se | Länk

4. Freshab – tjäna pengar till klassen med plastpåsar (fryspåsar), tandborstar mm

Freshabs affärsidé går ut på att erbjuda vanliga förbrukningsprodukter till bra priser, såsom plastpåsar och tandborstar. (I konceptet ingår även försäljning av rosor och första-hjälpen-kit.)

På så vis blir det en enkel sak att tjäna pengar till klassresan genom att erbjuda produkter som alla ändå köper. Det är definitivt styrkan med att välja Freshabs produkter. Samt den goda vinstmarginalen. I de flesta fall behåller klassen runt 55% av försäljningssumman.

Några provisionsexempel:
– Om 30 personer i klassen säljer 10 st paket med fryspåsar var så tjänar ni 9600:-
– Om 25 personer i klassen säljer 15 st 5-pack tandborstar så tjänar ni 20 625:-

Minus är den något generiska känslan över produkterna. Vi talar alltså inte om produkter som kommer att sälja pga sin design och coola paketering. Men möjligen kan ett lägre pris och ”det goda ändamålet” uppväga.

Fördelar:

 • Produkter till relativt lågt pris som alla hushåll använder, såsom fryspåsar och tandborstar.
 • Enkelt att komma igång, fri frakt vid beställning över 5000 kr.
 • Klassen får behålla en stor vinstmarginal på sin försäljning, upp till 55%
 • Returrätt på 60 dagar

Nackdelar:

 • Designmässigt lämnar konceptet en del att önska. Hemsidan bör uppdateras designmässigt.

Tjäna pengar till klassen eller föreningen genom att sälja produkter alla behöver på ett enkelt sätt. Kvalitet och service är viktigt för oss på Freshab, därför har vi gjort allt för att underlätta för er klass, lag eller förening när ni ska börja tjäna pengar till klasskassan eller lagkassan. Vi har hjälpt tusentals elever och föreningsmedlemmar att bättra på klasskassan och få ökad föreningsförsäljning sedan 2007. En skolklass kan enkelt tjäna 16 300:- utan ekonomisk risk! Våra populära produkter är tandborstar, fryspåsar och Första Hjälpen Kit i olika utföranden. Det ska vara enkelt att tjäna pengar, därför lämnar vi självklart 60 dagar kredit och returrätt samt även upp till 55% förtjänst.

Källa: freshab.se | Länk

5. Kryddskafferiet – sälj kryddor och få ihop pengar till klassresan

Att sälja kryddor är ett väldigt populärt och enkelt sätt att tjäna pengar till klassen.

Kryddor används i de flesta hushåll samtidigt som det är en okomplicerad och relativt billig produkt. Något som skapar goda förutsättningar för enkel försäljning.

Kryddskafferiet erbjuder sina återförsäljare två huvudprodukter: saffran och tacokryddor.

Saffran sälj i 4 – pack, tacokryddorna i ett paket med 8 kryddpåsar. Båda varianterna kostar 100 kr per styck. Av denna hundring får klassen behålla 35 kr.

Vinstmarginalen är därmed helt okej, men inte jättehög i jämförelse med andra alternativ. Andra plus med denna affärsmodell är att man får returnera osålda varor, samt att det är väldigt enkelt att komma igång med försäljningen.

Kryddorna är dessutom snyggt paketerade och av hög kvalitet. Exempelvis används inga tillsatser i Tacokryddorna och man säljer endast obesprutad, miljövänlig saffran.

Saffran är framförallt en utmärkt produkt att sälja runt juletider när alla bakar lussebullar. Tacokryddor går att sälja året om.

Fördelar:

 • Alla använder kryddor, enkel produkt att sälja in
 • Möjlighet att retunera de paket som bli osålda.
 • Saffran väldigt attraktiv krydda under julen

Nackdelar:

 • Ganska låg vinstmarginal i jämförelse med andra alternativ(35%)

”Vill ni tjäna pengar till klassen eller ert lag få ihop pengar till ny utrustning? Genom att sälja Kryddskafferiets lättsålda saffran eller tacokrydda kan ni förverkliga era mål. Kryddskafferiet erbjuder lättsåld varor av högsta kvalitet. Inga tillsatser, litet format, lätt att hantera. Ni lägger inte ut några pengar i förväg och har full returrätt.”

Källa: Kryddskafferiet.se | Länk

6. Grillkol.se – Tjäna pengar till klassen under sommaren

Att sälja grillkol är framförallt en god idé under sommarmånaderna (och när vi inte har eldningsförbud). Visserligen finns det hushåll som grillar året om, men som affärskoncept är det sannolikt inte hållbart om det inte är sommar.

Å andra sidan är vi tokiga i att grilla under sommaren, så då finns det riktigt fina möjligheter att tjäna pengar till klassen snabbt och enkelt.

På Grillkol.se får klassen tillgång till att sälja stora säckar med grillkol för 140 kr stycken med en förtjänst på 55 kr per säck. Det ger en vinstmarginal på ca 39%, vilket är helt okej för denna typ av produkt.

Förutom grillkol finns det även en rad andra ”grillrelaterade” produkter i sortimentet. Såsom rökspån, tändvätska, grillsett, tändkuber mm.

Fördelar:

 • Attraktiv produkt under sommaren.
 • Bra nivå på förtjänsten, ca 39% i vinstmarginal.
 • Pålitlig leverantör som funnits sedan 2000
 • Brett sortiment för grill-entusiaster

Nackdelar:

 • Väldigt säsongsbetond produkt. Sannolikt svårt att sälja om det inte är sommar.

”Att sälja grillkol för er i föreningen/klassen är ett effektivt sätt att med en högt efterfrågad produkt med bra kvalitet tjäna extra pengar till era ändamål. Att sälja grillkol är många och vi är helt säkra på att alla känner minst 10 personer som äger en grill.Grillkol för med sig positiva tankar om god mat och trevligt sällskap och grilla är ju något man faktiskt kan göra året runt vilket innebär att ni har möjlighet till flera försäljningsmöjligheter/tillfällen under året! Med oss som samarbetspartner har ni stöttning från start till mål med allt säljmaterial ni behöver och såklart med en personlig kontakt.”

Källa: Grillkol.se | Länk

7. Kakservice.se – få provision på kakor & godisAtt sälja kakor och godis är ett välbeprövat koncept för att tjäna extrapengar till klassresan.

Hos Kakservice säljer man burkar eller förpackningar med kakor, godis – och knäckebröd.

Varje burk kostar 50 kr och förtjänsten är 18 kr.

Säljer ni över 360 burkar ökar dock provisionen till 19 kr per burk, över 450 burkar får ni 20 kr per bruk och över 700 burkar får ni 21 kr.

Med andra ord: ju mer ni säljer, desto mer tjänar ni per enhet.

Fördelar:

 • Tillgång till ”Mina sidor” där klassen kan följa resultatet av den gemensamma försäljningen.
 • Lättsålda produkter
 • Välbeprövat och populärt koncept
 • Snygg design på produkter och säljstödet
 • Förtjänsten per burk ökar ju mer man säljer
 • Kan påbörja försäljningen snabbt genom att ta upp beställningar

Nackdelar:

 • Behöver sälja ganska många paket för att det ska vara meningsfullt

”Vi på Kakservice ger din klass möjligheten att enkelt tjäna ihop pengar till er klassresa genom att sälja våra goda kakor, godis och knäckebröd. Årligen säljer över 8000 skolklasser och lag Kakservice populära och lättsålda produkter. Varje burk kostar 50 kronor och ni behåller minst 36% av priset. Ni tjänar alltså minst 18 kronor per såld burk vilket gör att ni snabbt tjänar ihop till drömresa.”

Källa: Kakservice.se | Länk

8. Tvättmästaren – tjäna pengar på vanliga hushållsprodukter

Med det här konceptet kan ni lägga fokus på produkter som alla hushåll behöver Via Tvättmästaren säljer ni toalettpapper, hushållspapper och tvättmedel.

Ni säljer paket med dessa produkter och förtjänsten ligger på cirka 52 kr per paket. Beroende på produkt kostar paketen någonstans mellan 175-235 kr/paket. Därutöver finns det även bonuspengar att hämta om ni kommer upp i lite högre försäljningsvolymer.

Förtjänsten ligger med andra ord på under 30%. Å andra sidan är det här väldigt lättsålda produkter, vilket innebär att den intjänade totalsumman ändå kan bli relativt hög i jämförelse med andra produkter.

Fördelar:

 • Sälj produkter som alla behöver och förbrukar i hög takt.
 • Kvalitativa produkter certifierade av Svanen och Astma & Allergiförbundet
 • Enkelt att komma igång och ta upp beställningar

Nackdelar:

 • Rörig hemsida. Svårt att hitta tydlig info.

9. Städa Sverige – Tjäna pengar till klassen (?) genom att städa

Det här konceptet är lite annorlunda och innebär att man utför ett städuppdrag mot en bestämd ersättning. Städuppdragen utförs i utomhusmiljö. Bland annat kan man städa i naturure, längs kuster, vid vattendrag eller på olika platser i kommunen.

Dessa uppdrag skapas av den Ekonomiska föreningen ”Städa Sverige”, som är en del av den svenska idrottsrörelsen. Vanligtvis städar 20-30 personer och ersättningen brukar ligga på runt 2000-3000 kr per uppdrag. Ett normalt uppdrag tar någonstans mellan 3-4 timmar.

Så här beskrivs verksamheten på hemsidan:

”Städa Sverige jobbar med att hitta finansiärer och sponsorer till städprojekt. Därefter rekryterar vi föreningar för städuppdragen, vi skickar ut städmaterial och sedan får föreningarna städa en given sträcka/område. När det är gjort och föreningen rapporterat sin insats, betalar vi ut ersättningen till föreningen. De flesta uppdrag är av tillfällig karaktär, men vi har också vissa uppdrag där en och samma förening får göra en återkommande insats.”

Källa: Stadasverige.se | Länk

OBS – Viktigt!
Det finns ett förbehåll med den här affärsmodellen. Att vi inte är säkra på att den går att nyttja som klass utan endast som ”förening”.

Är du föreståndare eller annan representant för en klass föreslår vi därför att du först tar kontakt med Städa Sverige. På hemsidan står det att Städa Sverige då och då ger klasser städuppdrag vid behov. Så möjligheten finns.

Se även: