Stor guide: Så tjänar du pengar som Virtuell Assistent

Av Martina B.
martina@cashoo.se

Funderar du på att arbeta som Virtuell Assistent? I det här inlägget visar vi hur du kommer igång, vilka arbetsuppgifter som företagen efterfrågar och hur du får in jobb snabbt och enkelt.

Idag är det populärt bland både små som stora företag att anlita Virtuella assistenter. Framförallt för att delegera administrativa och repetitiva arbetsuppgifter som vanligtvis inte täcker in en heltidsanställning.

Även om det inte finns någon exakt statistik på hur många som försörjer sig som Virtuella assistenter, är alla överens om att det är ett framtidsjobb som fullständigt exploderat under de senaste fem, sex åren.

I artikeln ”The rise of the virtual assistant” skriver journalisten Lana Bandoim om denna utveckling och pekar på hur VA:s numera dominerar utbudet på världens mest kända frilanssajter:

There are more than 5,000 virtual assistants listed on Upwork, 74,000 on Guru, 26,000 on Freelancer, and 5,000 on PeoplePerHour. And freelancing platforms don’t include VAs who have their own websites or offer their services through other methods.

Källa: Theweek.com | Länk

Så börjar du

Vill du börja tjäna pengar som virtuell assistent finns det mycket goda möjligheter att dra in allt från några extra tusenlappar i månaden till en bra heltidslön.

Det största tröskeln brukar vara att komma igång överhuvudtaget.

Ett tips är därför att starta med det som ett extrajobb. Och allteftersom skala upp verksamheten, när du fått in mer vana.

Börja med att göra en lista på vilka kompetenser du kan erbjuda.

Grundregeln är att ju mer specialiserade IT-kunskaper du kan erbjuda, desto större är sannolikheten att du ska tjäna pengar.

Som absolut minimum kräver ambitionen att tjäna pengar som Virtuell Assistent att du har en god datorvana. ”Virtuell” innebär ju att du ska kunna sköta dina arbetsuppgifter från en dator.

De allra mest basala uppgifterna du kan få som VA är att svara i telefon (Skypesamtal exempelvis) och skicka mejl.

Men det finns även gott om företag som efterfrågar specialistkompetens, såsom duktiga kodare, designers eller marknadsförare (SEO, PPC osv).

TIPS: Erbjud tjänster som det är hög efterfrågan på

Som vi nämnde är det bra att börja med dina egna kompetenser. Att fundera på vad du kan erbjuda idag. På så vis kan du i alla fall komma igång med ditt första uppdrag och tjäna lite extrapengar.

Vill du däremot ha en fast inkomst som Virtuell assistent behöver du också ha koll på efterfrågan. Det vill säga veta vad för slags tjänster som dina potentiella kunder (företag) ofta outsourcar.

Här följer den 5 mest efterfrågade arbetaruppgifterna.

1. Email management

Hantera en eller flera epost-konton för företaget. Vanligtvis handlar det om att svara på vanligt förekommande frågor, vidarebefodra mejl till rätt kontaktperson och liknande.

2. Schemaläggning och management av Social media

Jobba ungefär som en ”kundsupport” i någon, eller några, av företagets sociala media kanaler, såsom Twitter, Facebook eller Instagram.

Även här handlar det mest om att svara på frågor, ta emot åsikter och funderingar, men också se till att innehåll blir publicerat vid rätt tidpunkt.

3. Marknadsföring och webinars

De här arbetsuppgifterna kan innefatta alla möjliga arbetsuppgifter inom marknadsföring. Som VA jobbar du ofta med väldefinierade och repetitiva uppgifter, men som marknadsförare kommer du sannolikt att behöva vara kreativ.

Arbetsuppgifterna kan exempelvis innebära att du skapar banners eller annat marknadsföringsmaterial, hantera företaget Google Adwords eller Facebook annonser etc.

Webinars har blivit hett de senaste åren. Inte minst som ett sätt för företag att utbilda potentiella kunder och etablera sig som en kunskapsauktoritet inom sitt affärsområde.

Som VA kan du få i uppgift att sköta inbjudningar och administrationen runt webinaret, spela in webinaret och publicera det på sociala medier, hemsidor etc.

4. Administrera blogg

Trots att bloggandet de senaste åren har fått stå tillbaka för snabbare och mer visuella medier, finns det fortfarande en hel del företag och entreprenörer som använder bloggformatet.

Inte minst när ämnet kräver ett format som är lite mer djupgående och förklarande.

Din uppgift som VA kan bli att administrera bloggen, hålla den uppdaterat, svara på vanliga frågor i kommentarsfältet osv.

5. Redigering, copy och översättningar

Att redigera texter och skriva copy är sannolikt en av de mest efterfrågade tjänsterna på nätet. Om du har en god förmåga att uttrycka dig i text och göra research finns goda chanser att få in många uppdrag.

Även översättningar är det stor efterfrågan på. Är du flerspråkig kan du få in mycket jobb som översättare och korrekturläsare.

I artikeln ”10 Things to Outsource to a Virtual Assistant” kan du få fler insikter och tips på vad framtidens företag kommer att outsourca till Virtuella assistenter.

I denna video kan du även få fler tips:

Skapa en hemsida eller en portfolio

Någonstans måste du börja. Framförallt om ditt syfte är att testa att tjäna pengar som Virtuell Assistent och utvärdera om det kan vara något för dig.

Ett sätt att få in din första kund är att skapa en hemsida där du erbjuder dina tjänster. Det behöver inte vara en avancerad hemsida. Tänk på den ungefär som ett digitalt CV där du presenterar dig själv och vad för slags VA-tjänster du erbjuder.

Du kan med fördel använda någon av de stora Web 2.O-plattformarna för att skapa din hemsida, såsom
Nouw, Blogg.se eller WordPress.

Är du redan aktiv i Sociala Medier kan du marknadsföra dina tjänster där. LinkedIn och Facebook brukar vara effektiva kanaler för att få in jobb.

Få in jobb via agenturer och förmedlingssajter

En vanligt sätt för alla frilansare att få in jobb är att registrera en profil på någon eller några av de största frilanssajterna.

Här kommer du att konkurrera med massiv av andra VA:s. Så se till att du skapar en snygg och proffsig portfolio och visar upp din yrkesskicklighet från din bästa sida.

3 av de mest populära frilanssajterna är:

Fiverr Omdöme

Fiverr.com

Fivver.com startade 2010 med idén att skapa en marknadsplats för frilansare och köpare där alla uppdrag utgick från ett pris på 5 dollar. Konceptet blev snabbt väldigt populärt. Idag har Fiverr miljontals användare över hela världen och erbjuder frilanstjänster inom hundratals olika nischer.

Läs mer här om Fiverr

Upwork Omdöme

Upwork

Idag har Upwork ca 12 miljoner registrerade frilansare från hela världen och runt 5 miljoner registrerade kunder. Upwork omsätter ca 1 miljard dollar om året fördelat på ca 3 miljoner jobb.

Läs mer här om Upwork

Freelancer - omdöme, frilansare

Freelancer.com

Freelancer.com är en av världens största marknadsplatser för frilansare och företag. Sajten startade 2004 och har enligt egna uppgifter ca 25 miljoner registrerade användare.

Företaget har sitt huvudkontor i Pyrmont, Australien, men sajten är öppen för frilansare och företag från hela världen.

Läs mer här om Freelancer

Behöver du registrera eget företag?

Nej, det behöver du inte. Om du bara vill prova att tjäna pengar som VA är det sannolikt smidigare att använda någon av de faktureringstjänster som finns tillgängliga.

Fördelen med dessa tjänster är att du kan fakturera utan att registrera eget företag.

Du slipper då även kraven på bokföring och årsredovisning som kommer med att ha en firma. Samt att du får pengarna betalda till ditt vanliga bankkonto direkt, med skatt och arbetsgivaravgifter redan dragna.

Nackdelen är att du får betala en avgift för varje betalning. Denna avgift brukar vara någonstans mellan 5-7% av beloppet.

Du kan exempelvis fakturera utan eget företag här:

Om du vill registrera eget företag, exempelvis enskild firma eller aktiebolag, kan du läsa mer om hur du går tillväga här på verksamt.se

Behöver du någon speciell teknik eller utrustning?

Eftersom du ska jobba ”virtuell” så behöver du ha en bra dator och bra uppkoppling. Jobbet kommer sannolikt innebära att du kommer använda mycket datorkapacitet, både vad gäller att lagra filer, såsom att interagera över nätet.

Om du registrera dig på en frilanssajt eller jobbförmedlare, så brukar de ha egna system (och regler) för hur man levererar material och tjänster.

Men om du jobbar självständigt, kan det vara bra att ha koll på följande program och produkter:

Slack

Slack är en kommunikationsplattform som gjort det enkelt att chatta och interagera på nätet. Syftet med Slack är att skapa förutsättningar för team-work och olika former av samarbeten på nätet.

Läs mer här om Slack

Trello

Trello är en enklare projekthanteringsprogramvara, som blivit populär för att den är 1) väldigt enkel och intuitiv att använda, men också 2) för att den är gratis.

Läs mer här om Trello

Google Drive

Google Drive är Googles egna lagringstjänst, där du också på ett enkelt sätt kan dela filerna med andra. När du börjar använda Drive får du ett lagringsutrymme på 15 GB. Behöver du lagra mer än så kan du köpa till mer utrymme.

Läs mer här om Google Drive

Dropbox

Dropbox är en lagringstjänst som är skapad för att det ska vara så enkelt som möjligt att dela och lagra filer på ett säkert sätt. Idag är Dropbox en av världens mest använda lagrings-och delningstjänster.

Läs mer här om Dropbox

Skype

Att ha en Skype-konto är alltid bra som frilansare. Det gör det enklare att kommunicera med företag över hela världen gratis.

Ska du ta betalt per timme eller fakturera en fast kostnad?

Hur du ska ta betalt är mer en fråga om vilket projekt det är frågan om, än att du behöver bestämma en betalningsmodell som du alltid använder.

I detta avseende får du alltså vara flexibel.

Projekt som innebär att du slutför en leverans från A till Ö, exempelvis bygger en hemsida, brukar ha en fast kostnad.

Arbetsuppgifter som innebär att du gör något återkommande, varje månad, åt ett företag, såsom att agera kundsupport, brukar faktureras per timme.

Hur mycket pengar kan du tjäna som VA?

Det finns egentligen inget övre tak för hur mycket pengar du kan tjäna som virtuell assistent. Inte minst om du har en specialistkompetens som efterfrågas av många företag.

Tänk också på att du som VA inte är bunden geografiskt. Vilket innebär att du har hela världen som potentiell kundbas.

Ska vi vara lite mer konkreta brukar vanliga VA-uppdrag på den svenska marknaden bringa in någonstans mellan 150-400 kr per timme.

Ju mer specialiserade uppdragen är desto mer kan du ta betalt för dem.

Hur mycket du vill tjäna är till stor del en fråga om vad du är beredd att satsa.

Om du bara vill lägga några timmar i veckan, kan du sannolikt göra några extra tusenlappar varje månad som VA. Men det finns även möjligheter att ha det som ett heltidsjobb.

För att få ut en genomsnittlig heltidslön på 20 000 kr i månaden, behöver du omsätta ungefär 37 000 kr i månaden.

Slutord

Viktigast är att du börjar med att lista dina kompetenser och se vad du kan erbjuda. Även fundera på om du behöver komplettera dina kunskaper med någon utbildning, lära dig något som många företag efterfråga.

I nästa steg behöver du hitta ett sätt att marknadsföra dig som VA. På en hemsida, i sociala medier, via frilanssajter osv.

När du väl har hittat kunder kommer ”formalia” såsom betalning, teknik, fakturering att lösa sig.

Se även: