Så tjänar du pengar med Instagram [Den definitiva guiden till insta-inkomster 2018]

Av Martina B.
martina@cashoo.se

Går det är tjäna pengar med Instagram? Absolut. Enligt statistik från Mashable drar populära Instagrammare in någonstans mellan 800 kr – 80000 kr per inlägg.

I Sverige är Kenza en av våra största Insta-stjärnor. Kenza tjänar enligt vissa källor upp mot 100 000 kr för ett sponsrat inlägg.

Alla kan förstås inte uppnå den mängd följare som Kenza har. Men även för dig som inte har i närheten av lika många följare (och/eller verkar i en annan nisch) finns det goda inkomstmöjligheter.

Influencer-nätverket GoSnap sägs i snitt betala någonstans mellan 5-10 öre per följare och inlägg (minsta kvantitet är ca 10 000 följare).

Dessa summor stämmer ganska väl överens med den undersökning som GroupHigh (referens går till pdf) gjorde bland sina kunder (Influensers). Här visade statistik att mer än 63% tog över 200 dollar per sponsrat inlägg.

Därutöver finns mängder av andra sätt att tjäna pengar med Instagram. Exempelvis via Affiliate-marknadsföring. Eller genom att marknadsföra egna produkter.

Egentligen är det är bara din kreativitet som sätter gränser. (Och Intagrams regler förstås.)

3 Saker som talar FÖR Instagram som inkomstkälla

1. 700 miljoner användare kan inte ha fel

Instagram är den sociala plattform som vuxit snabbast de senaste åren, med en fördubbling av antalet användare mellan 2015 – 2017. Idag har Instagram ca 700 miljoner användare.

2. Vi älskar att titta på varandra

Statistik talar för att sociala plattformar som är visuellt drivna kommer växa mest framöver. Vi älskar helt enkelt att titta på foton och videos. Instagram har lett den utveckling under många åren och fortsätter växa.

3. Insta-användare förväntar sig reklam

De flesta förväntar sig kommersiellt innehåll på Instagram. Statistik har visat att 65% av de mest populära posterna på Instagram innehåller produktplacering.

Så kommersiellt innehåll är inte bara accepterat på Instagram. Det är älskat, eftertraktat.

Källa: 65% of Top-Performing Instagram Posts Feature Products

4 Viktiga saker för att få fler följare på Instagram

1. Skapa din nisch

Det säger sig självt att det är hård konkurrens på en plattform med drygt 700 miljoner användare.

Å andra sidan är de flesta inte på Instagram för att tjäna pengar. Den stora majoriteten är ju där för att vara sociala. För att hitta intressant innehåll.

Vill du däremot vara den som tjänar pengar, är det en god idé att skapa en tydlig nisch på Insta-konto.

Börja med att fråga dig själv vad du verkligen brinner för. Humor? Mode? Mat? Skor? Film? Bilar? Träning?

Poängen är att det blir mycket enklare att fylla ditt Insta med engagerande innehåll om du väljer en nisch som du är intresserad av. Som på riktigt ligger nära ditt hjärta.

Samtidigt behöver du väga din passion mot din målsättning att tjäna pengar.

Om du exempelvis är extremt intresserad av den italienska scarafaggions postindustriella evolution så är det kommersiella värdet av din passion lite svårare att omsätta än om du är intresserad av Italiensk matlagning. Exempelvis.

Här gäller det att hitta kombon mellan dina intressen och ett kommersiellt värde.

Med en nischat innehåll är det också lättare att få följare som redan är intresserade av ditt tema. Det gör det också enklare att använda populära hashtags, samt att kommentera och engagera dig på andras Insta-konton med samma tema.

2. Posta regelbundet (och gör något som 95% missar)

Det är viktigt att du postar innehåll regelbundet om du vill attrahera fler följare och öka engagemanget på din Insta.

En intressant studie av Tailwind pekade på att om du postar mer än 7 inlägg per vecka, mer än ett om dagen, så optimerar du tillväxten på antalet följare, antalet likes och engagemang.

Det som är intressant med denna studie är att endast 5% av alla användare på Instagram postar mer än en gång om dagen. Så här finns med andra ord utrymme att göra något som 95% missar.

3. Tänk på 80/20
Visst är det kul att tjäna pengar. Men glöm aldrig att det var ditt engagerande innehåll som fick ditt Insta-konto att växa.

Om du plötsligt fyller ditt flöde med reklam och sponsring, kommer dina följare snabbt att tröttna.

Du riskerar också att få ditt konto avstängt. Instagram ser överanvändning av kommersiellt innehåll som spam.

En bra fördelning att hålla sig till är 80/20-regeln. Att av fem inlägg, så är fyra vanligt innehåll och ett sponsrat.

Givetvis är det inte en regel du behöver följa till punkt och pricka. Utan mer som en riktlinje.

4. Köp inte följare

Hur många följare du har spelar roll. Många av Influencer-nätverken ställer krav på flera tusen följare för att du ska få bli medlem. Något som få Insta-konton lyckas fixa. Även över flera år.

Med det sagt är det lätt att förstå lockelsen av att köpa följare. Idag finns det gott om sajter som erbjuder tusentals följare för några dollar.

Problemet är bara att även om det står ”real followers” så är det i 99.9999% frågan om skräp. Och vem vill ha 10 000 fullständigt oengagerade låtsaskonton som följare?

Det är följarnas engagemang och intresse som är det viktiga. Att de kommenterar, gillar och sprider dina inlägg. I detta fall är kvantiteten underordnad. Inte oviktig, men underordnad.

Kan du bygga upp en stor mängd engagerade följare – ja, då är du hemma. Men det uppnår du genom att skapa ett innehåll som riktiga människor vill ta del av. Inte genom att köpa låtsaskonton.

3 Vanliga sätt att tjäna pengar på Instagram

1. Affiliate-marknadsföring
Att posta relevanta produkttips, kampanjer, rabatter etc och få provision som Affiliate är ett enkelt sätt att tjäna pengar med Instagram.

Nyckeln är att hitta företag och produkter som passar din målgrupp. Idag finns hundratals svenska företag med affiliate-program du kan ansöka till, och förmodligen hundratusentals internationella.

Här kan du läsa mer om Affiliate-marknadsföring.

2. Gå med i ett Influencer-nätverk
För dig med lite fler följare är det en bra idé att bli medlem i ett (eller flera) Influencer-nätverk. Då kan du samarbeta med företag som är exakt rätt för dina följare – och som kan tänka sig att betala bra ersättning för att nå din målgrupp.

GoSnap är ett exempel på ett populärt Influencer-Nätverk. En fördel med GoSnap är att du kan länka samman alla dina sociala media-konton:

”Länka dina sociala konton för att få reda på hur mycket pengar du kommer att tjäna. GOsnap är gratis, du behöver inte skriva under några kontrakt och du behåller ALLTID kontrollen över ditt innehåll”

Du kan även läsa mer om hur du tjänar pengar med Influence-Marketing i det här inlägget.

3. Promota dina egna tjänster eller produkter
Kenza byggde under flera år upp en stort antal följare i mode-nischen, och startade efter ett tag ett eget klädmärke. Som hon med stor framgång promotade till sina följare. Detta ledde bland annat till att HM köpte in sig i Kenzas klädmärke för 20 mille.

Blondinbella är ett annat exempel på hur det är möjligt att först byggde upp ett stort intresse i social media och sedan promota sina egna varumärken med stor framgång.

4. Andra sätt att tjäna pengar på Instagram

Det finns massor av andra sätt att tjäna pengar på Instagram. Här finns gott om utrymme för kreativitet. (I alla fall så länge du håller dig till Instagrams regler och policy.)

Utan någon särskild rangordning kan du även tjäna pengar på:

  • Sponsrade inlägg: är nog det vanligaste sättet att tjäna pengar på Instagram. Ta kontakt med företaget själv eller gå med ett i Influencer-nätverk.
  • Försäljning av foton: är du duktig på att fotografera kan du marknadsföra dina bilder på Instagram och sälja dem på någon Stock-sida, såsom 500px eller Twenty20.
  • Sälja dina tjänster som konsult/expert: om du har lyckats bygga upp många följare på Insta har du redan lyckats med något som många vill lyckas med. Inte minst företag. Denna kunskap i sig är väldigt värdefull – och något du kan ta betalt för att förmedla. Exempelvis kan du sälja utbildningar i ”Så får du många följare på Instagram”.

Se även: