3 svenska YT-kanaler om pengar du inte får missa [uppdaterat 2018]

Av Marcus L.
marcus@cashoo.se

Känns vägen till att bli ekonomisk oberoende lockande? Då ska du kolla in de här tre Youtube-kanalerna. Här hittar du massor av innehåll som kan vässa dina kunskaper om pengar och bana väg för en rikare framtid.

1. Rikatillsammans.se

Rikatillsammans är både folkbildande och djuplodande. Här finns helt enkelt något för alla som är intresserade av pengar och ekonomi.

Dels för nybörjaren som vill komma igång och spara och/eller investera. Eller för den mer avancerade investeraren som vill få nya perspektiv på

Ett återkommande tema på Rikatillsammans är hur man på lite längre sikt kan bygga upp en ”pengamaskin” via ränta på ränta och bli ekonomiskt oberoende. Och att en sådan väg handlar mer om flit, systematik och passivt sparande, än att jaga det senaste aktieklippet.

Andra vanliga teman är hur man sparar pengar till sina barn på bästa sätt, hur man hittar rätt kreditkort för sin ekonomi och alternativa sätt att tjäna pengar i vardagen genom investeringar.

Konceptet startades som en blogg för drygt tio år sedan av civilinjengören Jan Bolmeson och är idagSveriges största oberoende resurs för privatekonomisk utbildning på nätet.

Visserligen är Rikatillsammans inte främst en ”Youtube-kanal” i traditionell bemärkelse. Innehållet spelas in som en filmatiserad podd och publiceras sedan i flera olika sociala medier, bland annat på Youtube.

Något som är en av styrkorna med Rikatillsammans: du kan lyssna på innehållet som podd, titta på filmen på Youtube eller läsa det transkriberade innehållet på bloggen.

Exempel på videos från denna kanal:

Kom igång med att spara till barnen:

Fyra-hinkar-strategin – få rätt balans i sparandet

2. Molekylär Ekonomi – Gottodix

Om Rikatillsammans är folkbildande och bred i sitt anslag är Molekylär Ekonomi motsatsen. Det hörs inte minst på namnet ”Molekylär ekonomi”.

Här talar vi alltså om en Youtube-kanal för dig som verkligen vill nörda ner dig i detaljer och djuplodande aktieanalyser. Och ja, just det: aktier är framförallt ämnet för den här kanalen.

Gottodix är smeknamnet på kanalens drivkraft Jacob Henriksson, en mångsidig herre, flitig twittrare och bloggare, som till vardags är managementkonsult i den offentliga sektorn och som beskriver sparande och investeringar som ”det roligaste jag vet”.

Gottodix är duktig på att leverera intressanta mikro och makroanalyser, och för dig som vill få en insikt i hur ett äkta aktieproffs resonerar, är det här en utmärkt kanal att följa.

Produktionsmässigt är kanalens innehåll relativt amatörmässigt, framförallt vad gäller det dåliga ljuset. Men om du kan bortse från det finns här mycket bra info att hämta.

Det ska också nämnas att produktionstakten är ojämn: ibland publiceras ett par nya videos i månaden, ibland dröjer det ett kvartal innan det kommer nytt innehåll.

Med andra ord: förvänta dig grymt innehåll, men lite sämre paketering.

Exempel på videos från denna kanal:

Vad ska man tro på när börsen är så här?

3. Nordnet

Det här är Youtube-kanalen från en av våra mest populära nischbanker, Nordnet. En bank som framförallt satsat på marknaden för aktier och fondinvesteringar via nätet. Något man gjort med framgång.

Nordnets Youtubekanal har en fin bred av allt möjligt för dig som är intresserad av pengar.

Här mixas regelrätta aktietips från ”proffsen” med grundläggande utbildningar i aktier och fonder, webinars om trading och daytrading, till intervjuer med intressanta individer på finansmarknaden.

Exempel på videos från denna kanal:

Vad är en fond?

Livet som Daytrader – Att Leva på Trading och Livsvanor

Se även: