Det är svårt att låna med skuldsaldo – men P2P-lån eller ett Omstartslån kan funka

Av Marcus L.
marcus@cashoo.se

Har du ett obetalt skuldsaldo hos Kronofogden är det väldigt svårt att låna pengar eller få krediter. Men det är inte helt omöjligt. I det här inlägget tittar vi närmare på vilka alternativ som finns.

Exempelvis kan du fortfarande få ett så kallad P2P-lån. Men även ett omstartslån kan vara ett alternativ.

Innan jag visar var någonstans dessa lån finns tillgänglig ska vi först göra klart skillnaden mellan skuldsaldo och betalningsanmärkning. (För en del är denna distinktion luddig.)

Skillnad mellan betalningsanmärkning och skuldsaldo

Det är skillnad på betalningsanmärkningar och på skuldsaldo hos Kronofogden

Vad är en betalningsanmärkning?

Om din skuld har gått vidare från Inkasso till Kronofogden och du har betalt denna skuld så kommer du att få en så kallad betalningsanmärkning.

Denna anmärkning finns kvar hos Kreditupplysningsföretagen i tre år för privatpersoner, och fem år för företag.

Det är inte Kronofogden som utfärdar betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning är en term som kreditupplysningsföretagen använder

Att ha en eller flera betalningsanmärkningar kan försvåra dina chanser att få låna pengar. Men det finns fortfarande gott om kreditföretag och banker som specialiserat sig på att låna pengar till individer med betalningsanmärkningar.

Du hittar flera alternativ för att låna pengar trots betalningsanmärkningar på vår sida här.

”En betalningsanmärkning kan t.ex. bero på att du överskridit bankkonton, att tingsrätten meddelat en så kallad tredskodom, eller att du har en skuld som lämnats till oss. Uppgifterna finns kvar i kreditupplysningsföretagen olika länge. Vanligtvis finns uppgifter om en privatperson kvar i tre år och om juridiska personer i fem år.”
Källa: Kronofogden.se | Länk

Vad är ett skuldsaldo?

Ett skuldsaldo innebär att du fortfarande inte har betalt alla dina skulder hos Kronofogden. Detta ses som en betydligt allvarligare form av

Hos de allra flesta kreditföretag är det omöjligt att få låna pengar om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden. Vi skriver ”nästan” eftersom det fortfarande finns ett par möjligheter. Låt oss titta närmare på dem.

P2P-lån är en möjlighet för dig som är skuldsatt

Att få en vanligt privatlån eller sms-lån om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden är inte möjligt. Däremot så kan det finnas en öppning vad gäller P2P-lån.

P2P är en förkortning för ”peer-to-peer” och innebär att du lånar pengar av andra privatpersoner via en mellanhand. (”Peer-to-peer” betyder ungefär ”från en privatperson till en annan”.)

P2P-lån är fortfarande en relativt ny, och ganska kontroversiell, företeelse i lånebranschen.

Kontroversiell eftersom den minskar bankerna monopol på att låna ut pengar. Och för över en del av ”makten” till privatpersoner.

Det ska dock påpekas att lånen alltid sker via mellanhand, ett P2P-företag.

Detta företag förmedlar lånen mellan privatpersonerna, informerar om riskerna och ser till så att båda parterna agerar enligt gällande regler och praxis.

Här följer två kreditföretag som du kan vända dig till för P2P-lån.

Lendify

Lendify erbjuder en förmedlingstjänst för lån mellan privatpersoner. Rent konkret innebär detta att Lendify kopplar ihop personer som vill låna pengar med personer som vill låna ut pengar, samtidigt som man också sköter all administration och all hantering av lånets olika faser.

 • Lån: 20000 – 500 000 kr
 • Ränta: 2,95% – 10,95%
 • Löptid: 1 – 10 år
 • Hemsida: Lendify.se

Loanstep

Loanstep är ett smart koncept för smålån. Grunden är ett så kallat ”peer to peer” – lån, där man matchar individer som vill låna ut pengar med individer som behöver låna. Tidigare låg hela verksamheten under namnet ”Savelend”. Men nu har man delat upp konceptet i två varumärken. Loanstep är med andra ord till för dig som behöver låna. Du kan för närvarande låna 1000-5000 kr.

 • Lån: 1000 – 5000 kr
 • Löptid: 14 – 61 dagar
 • Hemsida: Loanstep.se

Omstartslån – speciellt lån för dig som hamnat i ekonomiskt trubbel

Ett omstartslån är ett lån speciellt framtaget för dig som behöver lösa gamla lån och skulder genom att ta ett nytt lån.

Det finns flera typer av omstartslån. Vanligtvis är ett omstartslån kopplat till flera krav och förutsättningar. Exempelvis att lånet måste används till att lösa ut krav och skulder.

Det finns även omstartslån med eller utan säkerhet. Om du kan sätta ett hus, bil eller båt som säkerhet, ökar dina chanser att få bättre ränta på lånet.

Ungefär så här kan det fungera:

 • Du tar ett omstartslån hos en bank eller kreditföretag
 • Kreditföretaget löser ut dina skulder och krav med pengarna från lånet.
 • Du betalar ränta och amorterar på omstartslånet varje månad.

Omstartslån hos Marginalen bank

Marginalen Bank erbjuder omstartslån. Så här skriver de om syftet med lånet:

”Omstartslånet är till för dig som har svårt att få ett vanligt lån på grund av exempelvis betalningsanmärkningar. Du bestämmer själv vad du vill låna till – betala av skulder, köpa bil och renovera eller köpa en bostad.”

Kraven för att du ska kunna få ett omstartslån hos Marginalen Bank är följande:

 • Är minst 20 år och folkbokförd i Sverige
 • Har en årsinkomst på minst 200 000 kr, är ni två som ansöker ska den gemensamma årsinkomsten vara minst 350 000 kr
 • Du måste lösa inkasso- eller Kronofogdeskulder innan du investerar i något annat

Sistnämnda tolkar vi som att det är fullt möjligt att lösa ut Kronofogdeskulder med hjälp av lånet. Vilket betyder att du kan få det här lånet trots att du har ett skuldsaldo kvar hos Kronofogden.

Du kan läsa mer om Marginalens Omstartslån här. Eller mer om Marginalen Bank här.

Se även: