3 Trender för Kreditkort under 2018 (om cash-back, rabatter & nischade kreditkort)

Av Marcus L.
marcus@cashoo.se

Här tittar vi lite närmare på vilka trender för 2018 som vi hittills kunnat skönja för kreditkort och bankkort.

1. Minskad Bonus och Cashback

Detta är en tråkig trend som vi gärna ser mycket mindre av de kommande åren. Inte minst eftersom cash-back och bonus är två av de viktigaste argumenten att teckna ett kreditkort (näst själva krediten).

Senast var det Preem och Shellkortet som minskade sin bonus från 1% till 0,5%. Samtidigt som Entercard bara några veckor senare tog bort Re:membercard More från den synliga delen av hemsidan lät meddela att det inte längre var möjligt att ansöka om detta kreditkort.

Vilket är synd. Re:membercard More har länge varit en favorit med en generös cash-back på 1%, oavsett vad eller var du handlar.

Oklart om Re:member More återkommer

Det ska nämnas att vi fortfarande inte vet om Re:member More kommer försvinna helt. Eller återuppstå i en uppdaterad form. Givetvis hoppas vi på det sistnämnda. Men inget tyder på det nu.

PS! Det finns fortfarande flera kreditkort som ger en generös cash-back. Ett bra exempel är Everyday Mastercard som ger upp till 1% riktiga pengar tillbaka på dina köp med kortet. Det var avgörande när vi utnämnde kortet till Årets bästa matkort 2018. Du kan läsa mer om Everyday Mastercard på denna sida DS!

2. Fler direktrabatter & förmånsprogram

Detta är däremot en rolig trend som vi gärna ser mer av! Med direktrabatter menar vi rabatter som du inte behöver ansöka om (eller ange någon speciell rabattkod). Denna rabatt får du per automatik när du använder ditt kreditkort.

Senast tillskotten till denna form av rabatter är förmånsprogrammet Remember Reward. Du kan läsa mer om innebörden av Remember Reward i det här inlägget.

3. Fler nischade Kreditkort

En annan tendens verkar vara kreditkort som fyller ett mycket specifikt behov. Vi kallar det för ”nischade” kreditkort eftersom de erbjuder förmåner inom ett väldigt smalt område. En talande nyhet är att Uber numera har ett eget kreditkort:

”Taxitjänsten Uber lanserar i ett något oväntat drag nu ett kreditkort. Detta i samarbete med Visa och banken Barclays. Kortet är exklusivt framtaget för den amerikanska marknaden och kommer att göras tillgängligt den 2 november. Den som vill ha ett Uber-kreditkort får ansöka med hjälp av Uber-appen. Kortet ska inte ha någon årsavgift och ska komma med ”mängder av förmåner” för Ubers kunder”
Källa: Omni.se | Länk

Ett annat, lite äldre exempel, är Nowo Mastercard som bygger på ett smart ”mikrosparande” till pensionen:

”Idén med Nowo Mastercard grundar sig i en app som du får tillgång till när du tecknat kreditkortet. I appen kan du ange hur många procent av dina köp med kortet som ska gå till pensionssparande. Du kan välja att spara mellan 0-10% och du kan justera procenten när du vill. På så vis är det här ett sparande som ”går under radarn”. Ungefär som ett slags dricks till dig själv när du handlar. Eller som någon uttryckte det: en ”egenmoms” på shopping som kommer dig själv tillgodo.”
Källa: Nowo Kreditkort | Länk

Säkert kommer tekniken med appar och andra smarta digitala lösningar att förändra hur vi använder kreditkort framöver. Idag finns det nästan en app för varje litet problem. Därför känns det sannolikt att kreditkorten kommer följa samma utveckling.

Se även: