Av: Marcus L
Epost: marcus@cashoo.se
Skribent/ekonom.

En bedömning av din förmåga att betala skulder

Kreditvärdighet betyder ungefär ”förmåga att betala sina skulder”.

Kreditvärdighet kan åsyfta såväl en persons, en organisations eller ett företagets förmåga till skuldbetalning, men också en hel nations.

Kreditvärdigheten betecknas i ett intervall där AAA är den högsta värdet på kredit och C den lägsta.

Kreditvärdighet

Flera faktorer samspelar

Det finns flera faktorer som påverkar ens kreditvärdighet. Kreditvärdighet handlar sin sin helhet om din betalningsförmåga på både lång och kort sikt. Ett enkelt sätt att tänka på kreditvärdighet som privatperson är enligt den ytterst förenklade formeln enligt:

  • Din Inkomst – Dina Fasta Kostnader = Din förutsättning för bra kreditvärdighet.

Så får du goda förutsättningar

Har du en bra lön och får en stor del av denna över när du betalat varje månads kostnader (exempelvis din hyra och dina lån), så har du goda förutsättningar för en bra kreditvärdighet. Då har du, så att säga, ett bra ekonomiskt utrymme för att ta ytterligare krediter.

Din kreditvärdighet påverkas förstås även av din betalningshistorik. Har du betalningsanmärkningar så påverkar detta förstås din kreditvärdighet negativt.

Kreditscoring – kreditvärdighet översatt till siffror

Kreditscoring är ett begrepp som vi då och då stöter på i samband med kreditvärdighet. Kreditscoring är ett poängbaserat värde på din betalningsförmåga som lånekund.

Man skulle också kunna uttrycka det som att kreditscoring försöker översätta din kreditvärdighet till poäng. Ju bättre kreditscoring du har, desto större är sannolikheten att din låneansökan får ett positivt gensvar.

Företag bedöms av en modell med intervallet AAA till C där det förstnämnda är den bästa scoringen och C den sämsta. För privatpersoner så sätts kreditscoringen på en skala från 1-10.

Hur utförs en kreditscoring?

För att skapa en kreditscoring gör kreditgivaren först en kreditupplysning. Baserat på uppgifterna i denna sätter sedan lånegivaren samman en kreditscoring enligt sina egna kriterier.

Det är helt upp till varje enskild långivare att skapa sina egna ”mallar” för kreditscoring. Dock finns det givetvis några enskilda faktorer som spelar stor roll i bedömningen. En är din årsinkomst, en annan är din betalningshistorik. Det vill säga hur du har skött dina skulder och lån sen tidigare.

En eller flera betalningsanmärkningar ger förstås minus i kreditscoringen I vissa fall är betalningsanmärkningar helt avgörande, och innebär att även om din kreditscoring är ok i övrigt, så får du ändå inte låna pengar.

För dig som har betalningsanmärkningar finns det som tur är flera långivare där du kan låna pengar trots betalningsanmärkningar. Gällande mikrolån och när du behöver låna pengar snabbt kan du exempelvis prova hos Meddelandelån.

Kreditupplysning

Kreditupplysning
Enligt Datainspektionen ska kreditupplysningslagen i första hand skydda den personliga integriteten.

Läs mer

Amortering

Amortering
Att amortera innebär att du delar upp det lånade kapitalet i flera delar som du sedan betalar periodvis.

Läs mer

Månadsbetalning

Månadsbetalning
I månadsbeloppet ingår normalt samtliga kostnader för lånet. Såsom räntekostnaden, amortering och avgifter.

Läs mer

Populära Snabblån:

Kreditföretag Omdöme
ferratum_logo
97 av 100
Läs mer
meddelandelån_logo
96 av 100
Läs mer
lanbutiken_logo
95 av 100
Läs mer
vivus_logo
94 av 100
Läs mer
EverydayPlus logo
92 av 100
Läs mer

Populära Privatlån:

Kreditföretag Omdöme
bank norweigan logo
97 av 100
Läs mer
freedom finance logo
96 av 100
Läs mer
zmarta_logo
95 av 100
Läs mer
vivus_logo
94 av 100
Läs mer