Guide till hur du delbetalar dina skulder med en avbetalningsplan

Av Martina B.
martina@cashoo.se

Om du inte kan betala av ditt lån som planerat, eller om andra skulder och krediter som förfallit, finns det ofta möjlighet att skapa en avbetalningsplan. Här berättar vi hur du går tillväga.

Det första rådet vi vill ge dig är att aldrig, aldrig stoppa huvudet i sanden om du får problem med dina lån och krediter. Det är det absolut sämsta du kan göra.

Tvärtom ska du istället kommunicera flitigt med de företag du är skyldig pengar.

Det är mycket bättre att vara ärlig och säga som det är.

Ignorans kommer sända signaler om att du är ovillig att göra rätt för dig. Och det kommer inte vara till din fördel på något sätt i sammanhanget.

Om du däremot pratar med fordringsägaren kommer du i alla fall visa upp en vilja att göra rätt för dig.

Och tvärtom vad många tror, är de flesta fordringsägare villiga att skapa en avbetalningsplan med fördelaktiga villkor. Förutsatt att du inte kan betala på något annat sätt.

Vad är en avbetalningsplan?

En avbetalningsplan är ett generellt samlingsnamn för att du kan delbetala dina skulder.

Om du exempelvis har ett lån på 30000 kr som förfallit och gått till Inkasso, kan en form av avbetalningsplan vara att du ska återbetala lånet med 2500 kr i månaden under ett år plus eventuella avgifter och räntor.

På så vis kan man säga att en avbetalningsplan fungerar ungefär som ett vanligt lån.

Och på samma vis kan fordringsägaren kräva dig på hela beloppet om du inte följer avtalet för avbetalningsplanen.

Kan man få en avbetalningsplan hos Inkasso?

Ja, det är faktiskt inte ovanligt. Speciellt om du haft skulden hos Inkassobolaget under en längre period och inte har möjlighet att betala den på något annat sätt.

Här finns även utrymme för förhandling. Såsom att frysa din ränta eller till och med skriva ner skulden något.

Om – och hur mycket – nedskrivning du kan få beror helt och hållet på hur din skuld utvecklats.

Om den idag till stor del består av dröjsmålsräntor och inkassoavgifter, har du möjlighet att få en rejäl nedskrivning. Men skulden kommer aldrig att bli mindre än ursprungsbeloppet.

Om avbetalningsplan hos Kronofogden

Även om det inte är lika vanligt med avbetalningsplaner av skulder som gått till Kronofogden, är det ingen omöjlighet.

Men en sak är viktig att komma ihåg här. Det är inte Kronofogden som avgör om du får en avbetalningsplan eller inte. Det avgör det företag eller privatperson som du är skyldig pengar.

För att undersöka om en avbetalningsplan är möjlig ska du alltså vända dig till den ursprungliga fordringsägaren.

Denna fordringsägare måste sedan i sin tur antingen dra tillbaka skulden från Kronofogden eller meddela att du ska ha ett uppskov. (Om detta inte sker så kommer Kronofogden att fortsätta mäta ut dina skulder.)

Så här skriver Kronofogden om detta på sin hemsida:

Skulder till privatpersoner eller företag kallas för enskilda skulder. Kan du inte betala dina enskilda skulder kan du kontakta den du är skyldig pengar eller dennes ombud och diskutera om du kan få en avbetalningsplan. Samma sak gäller om du vill diskutera räntan eller liknande.

Vi får inte besluta om avbetalningsplan eller uppskov för enskilda skulder. Tänk på att en avbetalningsplan inte automatiskt innebär att den du är skyldig pengar tar tillbaka sin ansökan om utmätning. Hen måste gå med på ett uppskov eller återkalla sin ansökan om utmätning.

Gör hen inte det är vi skyldiga att fortsätta handlägga ditt ärende och kan utmäta tillgångar för att din skuld ska bli betald. Har du flera enskilda skulder måste samtliga du är skyldig pengar gå med på uppskov eller återkalla för att vi inte ska fortsätta handläggningen och göra utmätningar.

Källa: Kronofogden.se | Länk

Allmänna skulder

Den enda gång som Kronofogden själva kan acceptera en eventuella avbetalningsplan, är om du har skulder till staten. Dessa skulder kallas för ”Allmänna skulder” och kan exempelvis består av skatteskulder, underhållsstöd eller tv-avgifter.

Ovanligt att få avbetalningsplan hos banken

Att få en avbetalningsplan om du får betalningsproblem på ett vanligt banklån (såsom ett bolån) är mycket ovanligt.

Möjligen om du har en personlig kontakt med din bankman och är bra på att argumentera för din sak. Men banken gör sällan några avsteg från det ursprungliga låneavtalet.

Tvärtom har det visat sig att banken tjänar stora pengar på att driva in skulder via Inkassobolag och liknande aktörer.

Så här skriver SVD Näringsliv i artikeln ”Nordea och Swedbank säljer bolån till inkassobolag”:

Nordea och Swedbank har satt i system att sälja vidare lån för mångmiljardbelopp, som kunder inte kan betala, till inkassobolag. I somras sålde Nordea bolån till ett värde på 1,4 miljarder kronor, det framgår av ett dokument som SvD Näringsliv tagit del av.
Källa: SVD.se | Länk

Vårt slutliga tips gällande avbetalningsplaner är att det inte kostar något att ringa och fråga. Oavsett vilken skuld det gäller eller vem fordringsägaren är.

Se även: