Så funkar CVV-koden på ditt kort

Av Marcus L.
marcus@cashoo.se

Card Security Code, vanligtvis kallad CVV-kod, CVC-kod eller CVC2 är kod som (nästan) alltid är placerad på kortets baksida, vanligen vid sidan om rutan där du ska signera kortet. Här följer 4 saker som du bör veta om denna kod.

1. En kod för din säkerhet

Poängen med CVV-koden är i första hand att öka säkerheten för ditt kort. Koden är ett slags identifikationsmarkör för ditt kort ungefär på samma sätt som en pinkod är när du hämtar ut pengar i en bankomat.

Syftet med CVV-koden är att säkerställa att det är innehavaren av kortet som använder det.

Anledningen till att CVV-koden infördes var för att få bort (eller i alla fall minska) den svarta marknad på kreditkort och betalkort som florerade tidigare.

Skillnaden på denna kod och övrig information är att CVV-siffrorna inte är inpräntade på kortet framsida, utan tryckta på baksidan.

Innan koden infördes räckte det att bedragen fick tag i kreditkortsnumret för att kunna göra en illegal kopia av kortet – och tömma det. Men i och med att koden infördes blev det betydligt svårare.

Visserligen förekommer det fortfarande kreditkortsbedrägerier. Du kan läser mer om hur du skyddar dig mot dessa i det här inlägget. Men CVV-koden funkar fortfarande effektivt för att stoppa bedragare.

2. Anges när du handlar på nätet

Idag används CVV-koden främst när du handlar på nätet och vill betala direkt med ditt kort i e-butiken.

Vanligtvis anger du koden i samband med övriga person- och kreditkortsuppgifter. Du kommer även att behöva ange kortnumret och dess utgångsdatum (mm/år) för att betalningen ska fungera.

3. Räcker inte alltid att ange koden

Sedan CVV-koden infördes har kreditkortsföretagen utvecklat flera andra säkerhetslösningar. Framförallt gäller det säkerhet när du handlar på nätet.

På så vis räcker det numera inte alltid att enbart ange CVV-koden när du handlar online. Idag behöver du ofta tillgång till kompletterande koder och säkerhetsfunktionalitet.

Ett exempel på en sådan funktionalitet är det VISA och Mastercard kallar för 3D Secure:

3D Secure är en säkerhetsfunktion vid betalning med Visa eller MasterCard på nätet. 3D Secure kallas även Verified by Visa och MasterCard SecureCode. Funktionen innebär att konsumenten utöver att ange sina kortuppgifter även anger ett lösenord för att bekräfta sitt köp. På så sätt känner konsumenten sig trygg. Dessutom tar banken ansvar för eventuella bedrägerier. Alltså, säkrare kortbetalning för dina kunder och mindre risk för dig som tar betalt.
Källa: Dibs.se | Länk

Idag är det heller inte ovanligt att du behöver signera din kortbetalning på nätet med BankID eller Mobilt BankID. Detta är ytterligare en säkerhetslager som i princip gör det omöjligt för bedragare att kopiera dina kortupp

Problemet är bara att alla e-butiker inte kräver samma grad av säkerhet för kortbetalning. Hos vissa butiker är kraven fortfarande låga. Dessa butiker ska du med andra ord vara extra försiktig att handla hos.

4. Kortet blir ogiltigt om koden försvinner

Bra att veta är att om CVV-koden försvinner från ditt kort så blir det per automatik ogiltigt.

På äldre kort kan koden blekna eller suddas ut av ihärdigt användande. Eller om kortet råkat följa med ett par tvättar för mycket – eller liknande.

Nu är det inte så att kortet slutar fungerar i bankomaten bara för att CVV-koden inte syns. Och det går fortfarande att handla med pinkod.

Problemet kan uppstå om du vill använda ditt kort mot underskrift, men främst när du handlar på nätet. Det finns idag inga seriösa e-butiker som accepterar betalning med kort om du inte kan ange CVV-koden.

Om din kod inte längre går att identifiera på kortet rekommenderar vi att du skickar efter ett nytt. Då kan du vara säker på att det går att använda överallt.

Se även: