Så växer dina sparpengar över tid

Ränta på ränta är ett uttryck som ofta används i samband med sparande. Tanken med detta begrepp är att göra dig som sparar pengar uppmärksam på att din avkastning inte bara växer över tid med den absoluta räntan. Utan att du även kommer få ”avkastning på din avkastning”. Med ett lite finare begrepp kan skulle vi kunna säga att med ränta på ränta – effekten så växer ditt sparkapital exponentiellt över tid.

Räkneexempel

Låt säg att du år 1 har 100 000 kr på ett sparkonto med en ränta på 3,5%. Vid årets slut kommer du att ha 100 000 kr x 0,035 kr = 3500 kr i avkastning.

År 2 kommer du inte bara att få avkastning på ditt ursprungliga sparbelopp om 100 000 kr, utan även på din avkastning (3500 kr) dvs på 103 500 kr. Med samma procentsats blir avkastning därmed 103 500 kr * 3,5% = 3623 kr.

På så vis kommer ditt sparande att växa med ränta på ränta – effekten och för varje år som går blir din absoluta avkastningen större (givet att du har minst samma ränta).

Faktorer att ta hänsyn till

Detta räkneexempel är förstås starkt förenklat. I verkligheten kommer räntesatsen sannolikt att variera. Och du ska också betala skatt på din ränta. Generellt finns det fyra faktorer att beakta när du kalkylerar hur mycket pengar du kommer spara med ränta på ränta – effekten över tid.

  1. Sparbeloppet du börjar med
  2. Räntenivån
  3. Tid du kan avstå pengarna
  4. Skatt (och andra avgifter)

Tumregler för sparande på kort sikt och lång sikt

Framförallt är det bra att ha koll på ränta på ränta – effekten om du planerar att spara på lite längre sikt. Låt säg fem år eller mer. En tumregel är att om du ska spara pengar i mindre än fem år, så sätt in pengarna på ett vanligt sparkonto. Om du däremot tänkt spara under en längre period, så ger aktier och fonder en bättre avkastning.

Goda förutsättningar för maximal avkastning

Tanken med detta resonemang är att du genom att spara en längre tid reducerar risken. Aktier och fonder har historiskt sett gett en mycket bättre sparavkastning än vanliga sparkonton. Men denna sparform är samtidigt också mer ”volatil”. Det vill säga rör sig mycket mer upp och ner än vanliga sparkonton. Genom att lägga upp ditt sparande över en längre tid, så reducerar du risken och skapar goda förutsättningar för maximal avkastning.

Populära sparkonton
Sparkonto Omdöme
viaspar_logo
Läs mer
4spar_logo
Läs mer
akelius_spar_logo
Läs mer
vivus_logo
Läs mer
Spara med insättningsgaranti
Sparkonto Omdöme
bluestep_logo
Läs mer
marginalen sparkonto
Läs mer
sevenday_spar_logo
Läs mer
avanza_logo
Läs mer

Fler sidor om sparande:

Läs mer

Läs mer

Läs mer

Läs mer