Börja pensionsspara

Sedan reglerna för avdragsrätten för privat pensionssparande ändrades (2015-2016) är det numera ingen egentlig skillnad mellan privat sparande i allmänhet och pensionssparande.

Som enskild näringsidkare kan du visserligen fortfarande göra avdrag för privat pensionssparande. Men detta är enbart meningsfullt om du tar ut en lön som är större än 37 675 kronor. En siffra som exkluderar de flesta enskilda svenska näringsidkare.

Hur spara som privatperson?

Vilken sparstrategi som är den bästa beror på flera faktorer. Eftersom vi pratar om pensionssparande är din ålder en viktig faktor. Har du bara ett par år kvar till pensionen, så kan ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti vara det bästa alternativet. Att spara på börsen innebär alltid en viss risk. Framförallt kortsiktigt.

Om du däremot har flera år kvar (de flesta börjar på allvar tänka på pensionssparande någon gång i medelåldern) så är fondsparande det mest populära och rekommenderade alternativet.

3 rekommenderade sparformer

Pensionsmyndigheten rekommenderar just nu tre former av sparande:

  1. Fondsparande på ett Investeringssparkonto (ISK)
  2. Fondsparande i en Kapitalförsäkring
  3. Amortering på ditt Bolån

Det kan förstås använda dig av alla tre former. Det vill säga köpa fonder via en ISK och en kapitalförsäkring, samtidigt som du amorterar på bolånet.

Vad för slags fonder ska jag välja?

Pensionsmyndigheten rekommenderar globala indexfonder med låg avgift, max 0,4%. Vilket är en utmärkt riktlinje om du vill spara med rimlig risk under en längre tidsperiod. Naturligtvis kan du differentiera och specialisera din fondportfölj utöver globala indexfonder.

Då kan du ta större risk

En tumregel är att ju längre tidsperspektiv, desto större risk är det rimligt att ta. Ska du ta en sak med dig inför ditt pensionssparande, är det att välja fonder med låg avgift. Av den enkla anledning att höga avgifter tenderar att äta upp en stor del av avkastningen.

Populära sparkonton
Sparkonto Omdöme
viaspar_logo
Läs mer
4spar_logo
Läs mer
akelius_spar_logo
Läs mer
vivus_logo
Läs mer
Sparkonto med insättningsgaranti
Sparkonto Omdöme
bluestep_logo
Läs mer
marginalen sparkonto
Läs mer
sevenday_spar_logo
Läs mer
avanza_logo
Läs mer

Fler sidor om sparande:

Läs mer

Läs mer

Läs mer

Läs mer