Så jämför du olika snabblån och sparar pengar [4 viktiga punkter]

Av Marcus L.
marcus@cashoo.se

Att jämföra olika kreditföretag är det enklaste sättet att hitta låga räntor och få bra villkor på ditt snabblån. I det här inlägget tittar vi på vad du ska jämföra (och vad du kan strunta i.)

Grundläggande är att hitta en oberoende sajt som listar och jämför smslån kostnadsfritt. Såsom vi gör på Cashoo.se.

Idag finns det ett flertal bra alternativ på nätet.

Viktigast är att du inte behöver betala för jämförelserna eller tvingas lämna dina personuppgifter eller liknande som kompensation.

De flesta sajter jämför ungefär samma slags kreditföretag, men har olika erfarenheter och kriterier när de gör sina bedömningar.

Här följer 4 faktorer som du ska titta närmare på när du jämför.

Jämför snabblån på Cashoo.se

1. Effektiv ränta/lägsta totalkostnad

En viktig faktor att ta hänsyn till när du jämför snabblån är den totala kostnaden för lånet. Speciellt om du inte har några preferenser vad gäller löptid eller maximal månadskostnad.

Allt annat lika så är ju ett lån som kostar 1000 kr i ränta bättre än ett lån som kostar 1200 kr. Men var noga med att du jämför samma slags lån och lånesumma.

Räntefria snabblån är exempelvis möjliga enbart om vissa specifika krav är uppfylls. Såsom att du aldrig har lånat hos kreditföretaget tidigare (du ska mao vara ”ny kund” för att få låna räntefritt).

Det är därför står det ”fr 0 kr” i kostnad på vissa av våra lånejämförelser.

2. Minsta möjliga månadsbetalning

Att jämföra lån utifrån lägsta månadskostnad är generellt ingen bra idé. På vår sida kan du göra det, men här vill vi höja ett varningens finger. Varför? För att en låg månadskostnad står i direkt relation till löptiden på lånet.

En låg månadskostnad kan du ju få bara genom att leta efter lån med längre löptider.

Baksidan av det myntet är att såna lån ofta blir betydligt dyrare än snabblån med lägre amorteringstid.

Det är också därför som snabblån från exempelvis Goodcash, Cash2you.se och Cashbuddy.se har en väldigt låg månadskostnad. Men en betydligt dyrare totalkostnad jämfört med andra kreditbolag.

sortera kreditföretag efter minsta möjliga månadskostnad på cashoo.se/lana-pengar/snabblan

3. Snabblån med specifika krav

Alla har inte lyxen att välja precis vilket snabblån som helst.

Kanske har du betalningsanmärkningar. Kanske behöver du ta ett akut lån på helgen. Kanske är det viktigaste att du får ett lån utan UC. Och så vidare.

Om du har sådana specifika krav behöver du börja din jämförelse med att ange dessa förutsättningar.

I vår ruta ”Fler filter” kan du exempelvis klicka i om du behöver ”låna med betalningsanmärkningar”, ”Låna utan UC” eller behöver lån med ”Helgutbetalning”.

Ju fler specifika krav du har, desto mindre alternativ kommer du att få.

Men det finns å andra sidan ingen poäng i att jämföra kreditföretag som aldrig kommer acceptera din låneansökan, eller hur?

4. Bästa betyg

Att jämföra snabblån utifrån bästa betyg eller omdöme innebär att du utgår ifrån den recension som jämförelsesajten utfört.

Nackdelen med detta är att omdömen och recensioner kan vara rejält subjektiva. Men också sammanfalla med de kommersiella intressen som jämförelsesajten har.

Nu måste det inte alltid uppstå konflikter mellan kommersiella intressen och bra och seriösa kreditföretag.

Men en generell rekommendation är att primärt gå på ”hårda fakta” och siffror, än subjektiva omdömen, när du jämför.