Så funkar en kreditupplysning hos Creditsafe [låna pengar utan UC]

Av Marcus L.
marcus@cashoo.se

Creditsafe är ett vanligt kreditupplysningsföretag för snabblån och smslån. Söker du efter ett smslån utan UC är det med andra ord en stor chans att kreditföretaget använder Creditsafe som upplysningskälla.

Exempel på 8 kreditföretag och snabblån som använder Creditsafe

Info om Creditsafe

Creditsafe är en av lånebranschens största upplysningsföretag. Verksamheten startade för över 20 år sedan och idag erbjuder Creditsafe ekonomisk information och beslutsunderlag till företag, föreningar, organisationer och myndigheter över hela världen.

Creditsafe i Sverige AB har sitt huvudkontor i Göteborg.

Creditsafe Sverige hämtar information till sina kreditupplysningar från flera olika källor. Bland annat Kronofogden, SCB, Bolagetverket, Skatteverket, SPAR och Folkhälsoinstitutet.

Ett vanligt alternativ till UC

I Sverige är det vanligt att vi förknippar kreditupplysning med UC, Upplysningscentralen. Många tror att ”riktiga” kreditupplysningar bara görs av UC. Så är inte fallet.

UC är bara ett företag bland många som inhämtar och säljer ekonomisk information.

UC råkar däremot vara samägt av ett flertal svenska storbanker. Vilket innebär att de flesta låneansökningar i Sverige kommer använda UC som upplysningskälla.

Men det finns alternativ – såsom Creditsafe och Bisnode. Creditsafe används bla flitigt av kreditbolag i branschen för smslån och snabblån.

hemsida creditsafe

Denna information undersöker Creditsafe

I grunden undersöker alla kreditupplysningsföretag samma uppgifter. Du kan alltså inte ”gömma” någon info om eventuella betalningsanmärkningar, skuldsaldo hos Kronofogden eller andra mindre fördelaktiga uppgifter genom att välja lån

Här följer en lista på de mest grundläggande uppgifterna som Creditsafe tittar på:

Kontroll av dina personuppgifter

Varje kreditupplysning börjar med en ”matchning” av de personuppgifter som du lämnat i samband med din låneansökan. Via exempelvis SPAR och Skatteverket kontrolleras ditt personnummer mot ditt namn, din adress, ditt civilstånd (om du är gift/ogift/skild etc) mm.

Dina fasta årsinkomst

Hos Skatteverket hämtar Creditsafe informatiom om din senaste deklarerade årsinkomst. Ju högre årsinkomst, desto starkare blir din kreditprofil. Och ju starkare kreditprofil – desto större sannolikhet att du får låna pengar. Inkomsterna som räknas med är exempelvis beskattad lön från anställning, egen verksamhet, pension mm.

Det kan nämnas att eventuell förmögenhet, sparade pengar etc inte räknas som årsinkomst.

Föreläggande hos Kronofogden

I Kronofogdens register kontrolleras om du har aktuella betalningsanmärkningar. Att ta snabblån trots betalningsanmärkningar är däremot fortfarande möjligt.

Hur det påverkar din låneansökan beror på hur många anmärkningar du har, och hur din ekonomi ser ut i övrigt.

Betalningsanmärkningar stannar kvar i Creditsafe’s noteringar i 3 år.

Creditsafe kommer även kontrollera om du har ett aktuella skuldsaldo hos Kronofogden. Eller är föremål för skuldsanering. Du kommer inte få låna pengar någonstans om du har ett kvarvarande skuldsaldo eller undgår skuldsanering.

Bolagsengagemang

I registret hos bla Skatteverket, Tingsrätten och Bolagsverket kontrolleras dina aktuella bolagsengagemang.

Uppgifter som påverkar din kreditprofil negativt kan exempelvis vara om du har näringsförbud, om du haft näringsverksamhet som står under utmätning och konkursförvaltning etc.

Om du däremot har bolagsengagemang som går bra, företag som går med vinst, kan detta påverka din kreditprofil positivt.

God man

Om du står under så kallad personlig förvaltning, exempelvis har en god man som sköter din ekonomi, kan du inte ta några lån.