Så funkar kreditupplysningar hos Bisnode Sverige

Av Martina B.
martina@cashoo.se

Bisnode Sverige AB är ett av de vanligaste kreditupplysningsföretagen för snabblån och smslån. Här på Cashoo.se hittar du ca 15 kreditföretag som använder Bisnode för sina kreditupplysningar.

Vill du ta ett lån utan UC, är sannolikheten stor att dina uppgifter kommer hanteras av Bisnode.

Bisnode Sverige ägs av Bisnode Business Information Group AB, ett internationellt bolag med ca 2200 anställda (enligt senaste siffrorna från Allabolag.se), representerade i 18 länder.

Förutom kreditupplysningar erbjuder Bisnode även annan ekonomisk information till företag och privatpersoner.

Som vilken annan kreditupplysning

En upplysning hos Bisnode fungerar på samma vis som vilken annan kreditupplysning som helst.

I sak är det ungefär uppgifter som Bisnode tittar på som exempelvis UC eller Creditsafe. Presentationen och urvalet av uppgifterna kan däremot skilja sig något.

Dina personuppgifter

Det första Bisnode vill få fram är dina grundläggande personuppgifter, såsom namn, adress och civilstånd.

Dessa hämtas ut genom en sökning på ditt personnummer i SPAR – Statens Personuppgiftsregister.

Uppgifter om ditt civilstånd (dvs om du är gift, ogift, frånskild, änka eller änkling osv) hämtas ut från Skatteverkets Äktenskapsregister.

Med denna kontroll av dina personuppgifter vill Bisnode kontrollera att du är den du utgett dig för att vara i din låneansökan.

deklarerad årsinkomst tittar man på i en kreditupplysning

Hämtar information om din ekonomi

Följande uppgifter hämtar Bisnode om din ekonomi:

Din senast deklarerade årsinkomst.

Denna innehåller uppgifter om din deklarerade lön, exempelvis från anställning, eget företag eller pension. Kort sagt all inkomst som beskattas.

Principen är att ju högre årsinkomst du har, desto mer får du låna. Och tvärtom: med en låg årsinkomst har du mer begränsade möjligheter att låna större summor pengar.

Om du har skuld hos Kronofogden.

Det finns en vanlig missuppfattning om att det bara är UC, Upplysningscentralen, som kontrollerar din ekonomi mot Kronofogdens register.

Men det stämmer alltså inte. Alla kreditupplysningsföretag hämtar uppgifter hos Kronofogden.

I dina upplysning syns bla om du har ett skuldsaldo kvar att betala eller om din ekonomi är föremål för skuldsanering.

Kvarvarande skuldsaldo eller skuldsanering innebär att du inte kommer få låna pengar.

Om du har betalningsanmärkningar.

Uppgifter om din ekonomi varit föremål för betalningsförelägganden, utmätningar etc syns också i Bisnodes kreditupplysning.

Dessa uppgifter finns kvar i Bisnodes register i tre år. Till skillnad från skuldsaldo eller skuldsanering, har du fortfarande möjlighet att låna pengar, trots att du har betalningsanmärkningar.

Du kan läsa mer om detta på denna sida (här visar vi vilka privatlån, snabblån du kan ta trots betalningsanmärkningar.)

Om du har andra lån och krediter.

Uppgifter om dina övriga eventuella lån och krediter hämtas från banker, kreditföretag, kreditkortsföretag, CSN etc.

Principen här är att ju fler lån du har, desto sämre chans har du att få låna ännu mer pengar. Det som uppväger dina krediter är storleken på din årsinkomst. Alltså: har du väldigt hög årsinkomst, kan du ta fler lån och krediter.

Om du har god man eller står under förvaltning.

Om du står under en så kallad ”förordnad förvaltare” så kommer det att synas i Bisnodes kreditupplysning. Dessa uppgifter hämtas in via Tingsrätten. Här kontrolleras också om du haft näringsverksamhet som står under konkursförvaltning. Uppgifter som inhämtas hos Kronofogden.

Om du har näringsförbud.

Via Tingsrättens register (som registreras hos Bolagsverket) kontrolleras om du har näringsförbud. Det vill säga på grund av konkurser eller andra omständigheter inte får bedriva näringsverksamhet.

”Näringsförbud innebär att du inte får bedriva näringsverksamhet. Den som har näringsförbud får inte heller vara bolagsman i handelsbolag, ledamot i ett aktiebolags styrelse eller teckna firma i något bolag. Du får inte heller arbeta i någon närståendes verksamhet.
Källa: Kronofogden.se | Länk

Hur många andra förfrågningar du gjort hos Bisnode.

Det här är såklart en intern kontroll, där Bisnode tittar på hur många förfrågningar om snabblån och krediter du gjort tidigare.

Har du gjort flera förfrågningar under en kort tid, kan din kreditvärdighet påverkas negativt.

Du kan faktiskt få avslag på din låneansökan bara på grund av att du gjort många förfrågningar (även om dessa förfrågningar inte resulterat i några lån.)

Se även: