5 vanliga orsaker till skuldsättning – och hur du undviker dem!

Av Marcus L.
marcus@cashoo.se

Snabblån anges ofta som en vanlig orsak till skuldsättning. Statistik från Kronofogden visar dock att 99,85% av svenskarnas totala skulder består av andra typer av lån och krediter.

Här tittar vi närmare på några av de vanligaste orsakerna till skuldsättning – och ger tips på hur du kan undvika dem.

1. Obetalda mobilräkningar

En av våra vanligaste skulder. Tiotusentals hamnar varje år hos Kronofogden på grund av lån på mobiler och mobilabonnemang som de inte kan betala.

2. Obetalda bolån

Bolån som inte kan betalas står för en stor del av Kronofogdens totala skuldfodringar. Här talar vi om lån på riktigt stora summor pengar. Lån som skapar skulder som vissa individer får betala av på under hela sin livstid.

Flera av bankarna har dessutom satt det i system att sälja skulderna vidare till Inkassobolag – vilket skapar ännu större avgifter för den måste betala. Så här skriver SVD Näringsliv i artikeln ”Nordea och Swedbank säljer bolån till Inkassobolag” om detta:

Det händer att kunder i storbanker hamnar i ekonomiska svårigheter och får problem att betala avgifter och räntor på sina lån. En del av storbankerna hanterar själva de kunderna som fått svårt att betala på huslån eller framför allt konsumtionslån, innan de skickas till Kronofogden. Men både Nordea och Swedbank har satt i system att i stället sälja sina problemkrediter vidare. Det innebär att inkassobolagen tar över skulderna och indrivningen. […]I augusti sålde till exempel Nordea både konsumtionsskulder men också bolån till ett värde på 1,4 miljarder kronor

Källa: Svd.se | Länk

3. Parkeringsböter och fortkörning

Denna typ av fordonsrelaterade skuld blir allt vanligare och står idag för en stor andel av det svenska skuldberget hos Kronofogden.

4. Elräkningar

Detta är den form av räkningar som ofta leder till problematisk skuldsättning. Inte minst under hårda och kalla vintrar då elräkningen dimper ner som en obehaglig överraskning.

Dessutom skapar ju obetalda elräkningar andra problem än skuldsättning hos Kronofogden. Som att hushållet bli utan el, exempelvis.

5. CSN-lån

Detta är ett typiskt exempel på varför en låg låneränta inte alltid innebär att problem med återbetalningen av lån försvinner.

Faktum är att CSN är en av de organisationer som har flest ”kunder” med betalningsproblem hos Kronofogden. Detta enligt info från deras egen hemsida.

Tips på hur du undviker skuldsättning

Det finns förstås massor av olika åtgärder du kan vidta för att undvika hamna i skuld. Här följer några tre av de vanligaste:

Låna aldrig till onödig konsumtion

Eller försök i alla fall att undvika det så långt som möjligt. Det kan vara lockande att dela upp datorinköpet på 12 månader, köpa resan på krediten osv.

Men många bäckar av smålån kan knäcka även en god ekonomi på sikt. Inte minst för att dessa smålån har en väldigt hög ränta jämfört med vanliga privatlån.

Spara ihop en buffert för oförutsedda utgifter

Det låter kanske som en klyscha men att ha en buffert, ett rejält sparbelopp, kan rädda dig ur många kniviga ekonomiska situationer.

Det skapar också en trygghet som hjälper dig att ta vettiga ekonomiska beslut. Exempelvis slipper du ta snabblån med hög ränta eller hamna hos inkasso för onödiga småkrediter.

Ghosta aldrig

Om någon av dina skulder skulle hamna hos Inkasso ska du inte låtsas som om det regnar. Att ghosta företag du är skyldig pengar är det sämsta du kan göra.

Kontakta inkassobolaget direkt, speciellt om du vet att du inte kan betala hela skulden på en gång, utan behöver en avbetalningsplan.

Det är alltid bättre att ringa och prata med kreditbolaget och vara ärlig med din situation, än att stoppa huvudet i sanden.

Se även: