Företag Kategori Omdöme Min. investering Risknivå ROI Besök Webbplats
Upwork logo Frilans 86 av 100 0 kr Låg N/A
Webbplats
Upwork Omdöme
Upwork Omdöme
0 av 100
Totalbetyg
0 av 100
Användarvänlighet
0 av 100
Utbildning
0 av 100
Support

Upwork är en av världens största frilansplattformar. Storleken är också en av Upwork’s styrkor. Och svagheter.

Å ena sidan finns det massvis med potentiella kunder här. Om du lyckas komma in i värmen, få uppdrag och kunder, så finns det goda möjligheter att du inte behöver jobba med något annat. Å andra sidan är konkurrensen hård. För att sticka ut bland alla proffs behöver du vara väldigt duktig på att marknadsföra dig själv – och/eller erbjuda en unik tjänst med hög efterfrågan.

Positivt med Upwork är att sajten har hög trovärdighet bland kunder och företag. Det är välkänt att Upwork arbetar med kvalitet och professionalitet; att du kan hitta duktiga frilansera från hela världen här. På Upwork behöver du heller inte bara konkurrera med pris. Många företag letar efter kvalitet. Och vet att du inte får kvalitet får ett par dollar i timmen.

Negativt är som sagt den tuffa konkurrensen och att du får räkna med att det tar tid att ”jobba in sig”. Men potentialen finns definitivt här. Det finns frilansare som fakturerar mellan 130 – 180 dollar i timmen här – ibland ännu mer.

Kostar det något att bli medlem?

Det kostar ingenting att registrera dig som frilansare. Däremot betalar du en procentuellt avgift på mellan 5% – 20% till Upwork för varje betalt jobb.Denna avgift gäller per kund och fungerar enligt följande:

– Du betalar 20% i avgift upp till $500.
– Du betalar 10% i avgift mellan $500.01 och $10.000
– Du betalar 5% i avgift över $10.000.

Denna skala gäller som sagt per kund. Viktigt att ha koll på är att det handlar om den totala omsättningen under hela livstiden med kunden. Om du exempelvis gör jobb för kunden under år 1 som omsätter $500 och fortsätter göra jobb år 2 – så kommer din avgift till Upwork att halveras.

Upwork har sagt att de med denna modell vill premiera långsiktiga kundrelationer. Vilket ökar sannolikheten för att frilansaren vill leverera kvalitet och göra kunderna nöjda.

Hur tar jag betalt?

Själva betalningsprocessen sköter Upwork. Men som frilans kan du välja mellan två grundläggande betalningsmodeller. Antingen tar du en löpande timersättning för ditt jobb eller en fast kostnad.

Vad som är bäst beror förstås på uppdraget. En del företag/köpare föredrar ett fast pris. Speciellt om du ska jobba med ett projekt där det finns ett tydligt slutdatum och slutresultat.

Andra ger hellre betalt per timme. Inte minst för jobb som inte har ett slutdatum, utan där du sköter löpande uppgifter åt företaget.

När får jag betalt?

Om du arbetar per timme så påbörjar en faktureringscykel på måndag och avslutas på söndag. Dina pengar kommer vara tillgängliga 10 dagar senare, dvs efter att faktureringsperioden är slut.

Om du arbetar enligt fastpris så kommer pengarna att vara tillgängliga 5 dagar efter betalningstillfället. Dessa 5 dagar krävs för att Upwork ska hinna processa betalningen samt lösa eventuella tvister som kan uppstå på vägen.

Hur kan jag betala ut pengarna till mitt bankkonto?

Du kan föra över dina pengar via direkt banköverföring (avgift ca 1 dollar per överföring). Du kan även använda PayPal eller Payoneer.

Vi skulle rekommendera att du börjar med att starta ett Paypal-konto. Det är smidigt, kostnadsfritt och som frilansare kan du använda det på de flesta frilansplattformar över hela världen.

Upwork’s medlemssida är omfattande, men välstrukturerad och logisk att navigera runt i. Det märks att Upwork lagt resurser på att göra komplicerade processer enkla. Överallt finns små instruktionsvideos i innehållet, för att förklara specifika processer.

Det är inte svårt att skapa ett konto, fylla i kontouppgifter eller skapa en profil. Däremot får du räkna med att lägga lite tid på detta. Din frilansprofil är extremt viktig för att du ska få uppdrag. Hasta inte igenom denna, utan lägg den tid som krävs för att det ska bli bra.

0 av 100
Användarvänlighet

I Upworks Helpcenter finns det mesta du behöver för att komma igång som frilansare. Men också en del del tips och riktlinjer för hur du kan utvecklas – och bli mer framgångsrik.

Vi gillar att Upwork lagt ner mycket resurser på att ta fram bra video-tutorials. För att få en överblick kan du ta en titt i Upworks Youtube-kanal. Det finns en hel spellista här med namnet ”How to Get Started as Freelancer on Upwork”. Ett bra sätt att snabbt få koll på hur du kommer igång och tjänar pengar på Upwork.

0 av 100
Utbildning

Mycket frågor kan du få svar på genom att söka själv i Upworks Helpcenter eller Youtube-kanal. Och här finns verkligen mycket info. Pedagogiskt paketerat och presenterat.

Skulle du ha några övriga frågor kan du skicka en förfrågan till Upworks support när du är inloggad på ditt medlemskonto. Din förfrågan hamnar på kö enligt ett klassiskt ”ticket-system” och oftast får du svar inom 24 timmar. Vissa medlemmar har även tillgång till chatsupport och telefonsupport.

 
0 av 100
Support
Företag Kategori Omdöme Min. investering Risknivå ROI Besök Webbplats
Upwork logo Frilans 86 av 100 0 kr Låg N/A
Webbplats
JÄMFÖR UPWORK MED ANDRA FRILANSSAJTER
Företag Omdöme Språk Min. investering Risknivå ROI Besök Webbplats
Fiverr logo 90 av 100
Läs recension
0 kr Låg N/A
Webbplats
Freelancer logo 80 av 100
Läs recension
0 kr Låg N/A
Webbplats