Om avslag

//Därför kan du få avslag på din kreditkortsansökan
Därför kan du få avslag på din kreditkortsansökan2017-12-30T11:03:28+00:00

DÄRFÖR KAN DU
FÅ AVSLAG PÅ DIN
KREDITKORTSANSÖKAN

DÄRFÖR KAN DU FÅ AVSLAG PÅ DIN ANSÖKAN

Att ansöka om kreditkort fungerar på ungefär samma sätt som att ansöka om ett lån. Efter att du skickat in din ansökan kommer kortutgivaren att göra en bedömning av din kreditvärdighet, för att säkerställa så att du uppfyller kraven för att få teckna kreditkortet.

Precis som för ett lån så är kraven på din ekonomi högre ju mer i kredit du ansöker om. Det krävs med andra ord helt andra nivåer på din årsinkomst och ekonomiska status om du vill ha en kredit på 200 000 kr jämfört med 20 000 kr.

Därför är det heller inte ovanligt att du kan få din ansökan godkänd, fast till ett mindre kreditbelopp än vad du ansökte om.

Vad kan leda till avslag?

När kortföretaget mottagit din ansökan gör de en kreditupplysning hos UC. Med hjälp av kreditupplysningen kontrollerar företaget din historiska inkomstnivå och kollar hur du skött dina tidigare krediter.

Det som kan leda till avslag är vanligtvis:

1. Betalningsanmärkningar

Om du har betalningsanmärkningar finns det inget kreditkortsföretag på den svenska marknaden som kommer godkänna din ansökan. Det finns alltså ingen poäng med att lämna in din ansökan ändå, och hoppas på det bästa.

Vet du om att du har anmärkningar, och behöver ett kapitaltillskott, har du större chanser att få ett lån med betalningsanmärkning. Du kan läsa mer om det här.

2. Inkassoärenden

Att du haft eller har flera inkassoärenden är inte så graverande som en betalningsanmärkning, men kan fortfarande leda till att du får avslag på din ansökan.

3. Inte tillräckligt hög årsinkomst

Alla kortföretag har satt en lägsta nivå på den årsinkomst som krävs för att få teckna det minsta kreditbeloppet. Om din årsinkomst är lägre än minimumnivån, så kommer din ansökan få avslag. Kolla därför alltid så att du uppfyller dessa krav innan du lämnar in din ansökan.

4. Inte rätt ålder

Du måste minst vara 18 år gammal för att få teckna kreditkort, men vissa kortföretag har en ännu högre åldersgräns. Du kan också vara för gammal för att få teckna kreditkort. Läs alltid på vilka åldersregler som gäller innan du skickar in din ansökan.